Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V spore s Ibragimovom rozhodol Európsky súd v prospech Slovenska

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa súdu neexistujú dôvody domnievať sa, že Ibragimov bude v prípade vydania do Ruskej federácie vystavený riziku zlého zaobchádzania.

Bratislava 23. júla (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zverejnil svoje rozhodnutie z 30. júna 2015, ktorým v prípade Ibragimov proti Slovenskej republike rozhodol v prospech SR. Ibragimov žaloval Slovenskú republiku namietajúc, že v prípade vydania do Ruskej federácie (RF) by bol vystavený mučeniu zo strany ruských orgánov. TASR informovala Alexandra Donevová, hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR.

Po preskúmaní sťažnosti európsky súd dospel k záveru, že neexistujú dôvody domnievať sa, že Ibragimov bude v prípade vydania do Ruskej federácie vystavený riziku zlého zaobchádzania. Európsky súd uznal záruky, ktoré dal slovenským orgánom Generálny prokurátor RF a v ktorých sa zaručil, že sťažovateľ nebude podrobený zaobchádzaniu, ktoré by bolo v rozpore s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Európsky súd zohľadnil aj skutočnosť, že po vydaní pána Čentieva, spoluobvineného v sťažovateľovej trestnej veci, vo vzťahu ku ktorému vydala Generálna prokuratúra RF identické záruky, pracovníci Zastupiteľského úradu SR v Ruskej federácii vykonali monitorovaciu návštevu v ústave na výkon väzby v Groznom, kde je Čentiev držaný. Počas návštevy, ktorá sa konala bez prítomnosti ruskej strany, bolo zistené, že tieto záruky poskytnuté ruskou stranou vo vzťahu k pánovi Čentievovi sú aj reálne dodržiavané.

Za daných okolností ESĽP dospel k záveru, že nemožno pochybovať o vierohodnosti takýchto záruk ani v prípade Ibragimova a sťažnosť vyhlásil za zjavne nepodloženú.