Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Spor bývalej kontrolórky a Katolíckej univerzity sa skončil dohodou

Ilustračné foto Foto: TASR - Oliver Ondráš

Súdny spor medzi univerzitou a kontrolórkou sa začal minulý rok, keď Marta Bočeková ako kontrolórka KU v Ružomberku verejne prezentovala svoje názory a poukázala na pochybenie v hospodárení školy.

Ružomberok 9. februára (TASR) - Spor bývalej kontrolórky Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku Marty Bočekovej s univerzitou sa skončil dohodou. V priebehu uplynulého týždňa sa obidve strany dohodli na rozviazaní pracovného pomeru ku koncu januára tohto roku. TASR o tom dnes informoval Matúš Kollár z nadácie Zastavme korupciu.

"Úspešné uzavretie sporu neprináša len osobnú satisfakciu pani Bočekovej. Ale je tiež ukážkou, že slovenské súdy niekedy dokážu rozhodovať rýchlo a múdro," reagoval výkonný riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla.

Súdny spor medzi univerzitou a kontrolórkou sa začal minulý rok, keď Marta Bočeková ako kontrolórka KU v Ružomberku verejne prezentovala svoje názory a poukázala na pochybenie v hospodárení školy. Po nástupe nového rektora Jozefa Jaraba dostala výpoveď, pre ktorú univerzitu zažalovala s pomocou nadácie Zastavme korupciu. Okresný súd v Ružomberku však vlani v novembri rozhodol, že univerzita výpoveďou porušila zákon a Bočeková je ďalej jej zamestnankyňou. Katolícka univerzita sa proti rozsudku okresného súdu v Ružomberku neodvolala a rozhodnutie súdu sa tak stalo právoplatným.

Po návrate do školy už kontrolórka nemala záujem ďalej tam pracovať a právni zástupcovia univerzity a Bočekovej začali rokovať o náhrade mzdy. Obojstranne výhodnú dohodu sa podarilo dosiahnuť minulý týždeň, jej podrobnosti sa obe strany rozhodli nezverejňovať.