Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Grémium sa dohodlo, že spor o výbory sa presunie na ďalšiu schôdzu

Z otvorenia ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) VII. volebného obdobia 23. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Kritika opozície sa niesla v dvoch rovinách, obe sa však týkajú výborov.

Bratislava 23. marca (TASR) - Spor koalície a opozície o parlamentné výbory sa bude riešiť na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorej termín zatiaľ nie je známy. Dohodli sa na tom dnes členovia poslaneckého grémia.

"Na najbližšom rokovaní NR SR sa prerokuje zaradenie poslancov do výborov tak, aby sa dosiahla funkčnosť parlamentu. Bude sa hľadať cesta a vôľa k tomu, aby sa situácia doriešila," uistil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Opozícia tento prísľub ocenila.

Kritika opozície sa niesla v dvoch rovinách, obe sa však týkajú výborov. Najskôr poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) vyhlásil, že vládna koalícia nerešpektuje výsledok parlamentných volieb a vo Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť si chce zabezpečiť superväčšinu. Poslanec upozornil, že koalícia má 81 poslancov a opozícia 69.

"Teda pomer hlasov vo výboroch je 8:7 či 7:6. Je zarážajúce, že pri niektorých kľúčových výboroch tento pomer rešpektovaný nie je. V brannobezpečnostnom výbore bol doteraz pomer hlasov koalície a opozície 7:6, teraz to má byť 7:5, pritom koalícia má menej hlasov ako v minulom volebnom období. Tento výbor bude kľúčový na to, aby sa na ňom rokovalo o rôznych kauzách a korupcii, a zrejme bude výbor potrebné zvolávať často,"
povedal Lipšic.

Miroslav Beblavý (nezaradený) zase vyhlásil, že sa po rokoch vracia tzv. trestný výbor pre neposlušných poslancov. Beblavý aj Zsolt Simon (nezaradený), ktorí odišli z materských strán pre nespokojnosť so vznikajúcou koalíciou, boli proti ich vôli zaradení do Zahraničného výboru NR SR.

"Ja som sa nikdy neštítil žiadnej práce. Ale v strane #Sieť som bol zodpovedný za program v oblasti verejných financií, preto vnímam ako povinnosť voči svojim voličom zaoberať sa témami, za ktoré ma sem zvolili. Preto navrhujem, aby som bol zaradený do Výboru NR SR pre financie a rozpočet,"
povedal Beblavý. Nespokojná so zaradením do výboru je aj Simona Petrík (nezaradená), ktorá by chcela byť členkou ľudskoprávneho výboru.

Danko nezaradených poslancov upozornil, že každý z nich bol zvolený za nejakú stranu. "Ak by malo prísť na rokovanie 150 poslancov a každý by mal svoju požiadavku, nezložili by sme parlament. Sú tu nejaké mechanizmy," upozornil šéf NR SR.