Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Košice slávnostne prevzali titul Európske mesto športu 2016

Na snímke logo Európskeho mesta športu Košice 2016 na balóne počas otváracieho ceremoniálu k Európskemu mestu športu 2016 pri Immaculate na Hlavnej ulici v Košiciach 6. januára 2016. Mesto Košice ako prvé slovenské mesto získalo tento titul. Foto: TASR/Roman Hanc
Na snímke vystúpenie skupiny HN16 počas otváracieho ceremoniálu k Európskemu mestu športu 2016 pri Immaculate na Hlavnej ulici v Košiciach 6. januára 2016. Mesto Košice ako prvé slovenské mesto získalo tento titul. Foto: TASR/Roman Hanc

Košice sa stali prvým slovenským mestom s titulom, ktorý udeľuje riadiaci orgán Asociácie európskych miest športu (ACES Europe).

Košice 6. januára (TASR) – Rok s titulom Európske mesto športu (EMŠ) v stredu v Košiciach slávnostne odštartovali otváracím ceremoniálom na Hlavnej ulici. Večerný program s ohňovou show či hudobnými skupinami prilákal do centra mesta napriek mrazivému počasiu stovky ľudí.

Košice sa stali prvým slovenským mestom s titulom, ktorý udeľuje riadiaci orgán Asociácie európskych miest športu (ACES Europe). "Metropola východu už je mestom športu, ale ziskom prestížneho titulu Európske mesto športu 2016 chce ukázať Európe celoročne športujúcich Košičanov, pritiahnuť k športu, športovaniu a zdravému životnému štýlu čo najviac detí, mladých rodín a seniorov," uviedol primátor Richard Raši. Pre telesnú aktivitu čo najširšej verejnosti pripraví mesto počas roka stovky podujatí.



Hlavnou ambíciou spojenou s titulom je podľa primátora rozhýbať Košičanov všetkých vekových kategórií a priviesť ich k športu ako účinnej podpore zdravého životného štýlu. Mesto chce rozvíjať tradičné i nové športové podujatia, ako aj investície do športovísk.

"Košice sú naozajstným príkladom, ako motivovať ľudí k telesnej aktivite, a to je to, o čo nám v Európe ide, pretože šport znamená zdravie, dobrý pocit, integráciu. Je veľmi dôležité športovať každý deň, alebo aspoň raz – dvakrát do týždňa," uviedol v príhovore generálny sekretár ACES Europe Hugo Alonso. Košiciam blahoželali k titulu aj zástupcovia Európskej komisie a Slovenského olympijského výboru (SOV).

Súčasťou programu otváracieho ceremoniálu bol aj Košický trojkráľový beh za účasti stoviek bežcov. Pred 17.00 h začali vystúpenia s hudobnými skupinami NH6, Lukáš Adamec & Band a Queenie, predstavenie skupiny Hands Up Crew s futbalovým freestylom a ohňová show. Vyvrcholením bolo večerné rozsvietenie loga EMŠ Košice 2016 s ohňostrojom.

KOŠICE: Otvárací ceremoniál k Európskemu mestu športu 2016




Na snímke ohňová show počas otváracieho ceremoniálu k Európskemu mestu športu 2016 pri Immaculate na Hlavnej ulici v Košiciach 6. januára 2016. Mesto Košice ako prvé slovenské mesto získalo tento titul.
Foto: TASR/Roman Hanc


Na snímke vystúpenie Lukáša Adamca počas otváracieho ceremoniálu k Európskemu mestu športu 2016 pri Immaculate na Hlavnej ulici v Košiciach 6. januára 2016. Mesto Košice ako prvé slovenské mesto získalo tento titul.
Foto: TASR/Roman Hanc


Na snímke ohňová show počas otváracieho ceremoniálu k Európskemu mestu športu 2016 pri Immaculate na Hlavnej ulici v Košiciach 6. januára 2016. Mesto Košice ako prvé slovenské mesto získalo tento titul.
Foto: TASR/Roman Hanc


Otvárací ceremoniál Európske mesto športu 2016 pri Immaculate na Hlavnej ulici v Košiciach 6. januára 2016. Mesto Košice ako prvé slovenské mesto získalo tento titul.
Foto: TASR/Roman Hanc