Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Krajskí prokurátori: Spôsob kritiky exprokurátorov ÚŠP je nevhodný

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zdôraznili, že prokurátori potrebujú na výkon svojej činnosti pokoj a maximálne sústredenie.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Krajskí prokurátori s nevôľou vnímajú spôsob verejnej kritiky procesov po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zo strany bývalých prokurátorov tohto úradu. V spoločnom vyhlásení ôsmich krajských prokurátorov, ktoré poskytla Generálna prokuratúra (GP) SR, upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

Potvrdili zároveň slová generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, že prechod agendy bývalého ÚŠP na krajské prokuratúry a GP SR bol zrealizovaný bez zásadných problémov, ktoré by mali za následok porušenie práv subjektov trestných konaní. "Garantujeme, že ako vedúci služobných úradov sme pri všetkých procesoch nasledujúcich po zrušení ÚŠP mali na zreteli nevyhnutnosť prijatia takých účinných opatrení, aby bolo zabezpečené kontinuálne vybavovanie trestnoprávnej agendy prevzatej z uvedeného úradu bez negatívnych dôsledkov na zákonnosť trestného konania," uviedli.

Zdôraznili, že prokurátori potrebujú na výkon svojej činnosti pokoj a maximálne sústredenie. "Účelové vytváranie negatívneho obrazu o stave rezortu prokuratúry nezodpovedajúce realite pôsobí kontraproduktívne," poznamenali.

Apelujú preto na všetkých prokurátorov, aby rešpektovali zákonné vymedzenie postavenia či pôsobnosti prokuratúry a odlišné postoje i názory vrátane právnych názorov prezentovali vecne a nezaujato pri rešpektovaní platnej právnej úpravy a etických pravidiel.