Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Spotrebitelia sa svojich práv často nedomáhajú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hoci je najjednoduchšou možnosťou sa do ťahaníc s predajcom nedostať, je dôležité, aby sa spotrebiteľ bránil a prípadne aj súdil.

Bratislava 9. marca (TASR) – Spotrebiteľských práv je v slovenskej aj európskej legislatíve zakotvených množstvo. Ich neznalosť stavia spotrebiteľa do nevýhody. Ľudia sa navyše obávajú zložitého legislatívneho procesu a súdnych trov, aj keď sú v práve. Právnik spoločnosti D.A.S. Ilja Sulík upozorňuje, že existuje množstvo spôsobov, ako sa pri neprávosti brániť.

„Oblasti, v ktorých sa vyskytuje ochrana spotrebiteľa, sú naozaj rôzne a široké – od nákupu v tzv. kamenných alebo internetových obchodoch, cez využívanie služieb rôzneho druhu, vrátane dopravy, ubytovania alebo cestovania až po ochranu v rámci využívania finančných služieb,“ povedal Sulík.

Hoci je najjednoduchšou možnosťou sa do ťahaníc s predajcom nedostať, je dôležité, aby sa spotrebiteľ bránil a prípadne aj súdil. S dobrým poistením ochrany práv ho to nemusí nič stáť. „Obrátiť sa na súd býva často posledná a jediná možnosť spotrebiteľa, ako sa domôcť svojich práv. Tu už je vhodné, aby spotrebiteľ využil služby odborníkov, nakoľko podnikateľské subjekty sa zvyknú nechať zastupovať advokátskymi kanceláriami,“ dodal Sulík.

Treba tiež vedieť, kedy a za akých okolností podať sťažnosť, respektíve reklamáciu. „Spotrebiteľ musí pamätať na to, že v niektorých prípadoch je nutné, aby reklamoval nedostatky bezprostredne. Napríklad, pri cestovných zájazdoch musí byť žiadosť spísaná hneď na mieste. Rovnako je stanovená lehota sedem dní pri poškodení batožiny pri leteckej preprave,“ upozornil Sulík.

Samostatnou kapitolou, kde sa často porušujú práva spotrebiteľov, sú zmluvy. Každú zmluvu, vrátane najmenšieho písma, si preto treba pred podpisom dôkladne prečítať. Spotrebitelia tak vopred predídu možným problémom.