Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Najkrajšie chotáre roku 2016 sú na Považí a Liptove

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Súťaž Chotár roka sa zameriava na podporu a propagáciu prístupu poľnohospodárskych subjektov k prepojeniu využívania prírodných zdrojov s tvorbou a udržiavaním kultúrnej krajiny.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Najkrajšie chotáre roku 2016 sú na Považí a Liptove. Informovala o tom dnes hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Víťazom súťaže Chotár roka 2016 v kategórii nad 500 hektárov (ha) sa podľa nej stalo družstvo v Liptovskej Tepličke. Podnik ponúka kvalitné domáce potraviny a v roku 2012 získal titul Biofarma roka. Družstevné výrobky z ovčieho mlieka dostali značku kvality SK Gold, ktorá sa udeľuje len produktom s nadštandardnými kvalitatívnymi parametrami. Druhou v kategórii bola spoločnosť SEMA HŠ, s. r. o., Sládkovičovo a tretie miesto obsadilo PD Važec.

Víťazkou súťaže v kategórii malé podniky (do 500 ha) je Anna Beníková z Papradna. Dodnes sa jej stádo zvierat rozrástlo na 80 kráv a 400 oviec. Vďaka veľkému dopytu po ovčích výrobkoch plánuje rozšíriť stádo o ďalších 150 kusov. Jej podnik zahŕňa salaš, penzión a farmu. Druhé miesto v tejto kategórii obsadila Mokas, a. s., Selešťany. Tretie miesto pripadlo firme Hydina Súlovce, s. r. o.

Víťazi súťaže si podľa hovorkyne SPPK ceny prevezmú počas slávnostného večera Top Agro 27. októbra 2016 v CHÂTEAU Gbeľany pri Žiline.

"Tieto podniky nám dokazujú, že poľnohospodárstvo vie byť atraktívne a kvalita jeho služieb dokáže pritiahnuť aj zahraničných návštevníkov," povedal predseda SPPK Milan Semančík.

V odbornej komisii podľa Holéciovej mala svojich zástupcov SPPK, Agroinštitút Nitra, štátny podnik, Slovenská agentúra životného prostredia z Banskej Bystrice, nitrianska Slovenská poľnohospodárska univerzita, Vidiecky parlament SR a Klub poľnohospodárskych novinárov, ktorý je garantom súťaže.

Hodnotiaca komisia si všímala porasty na poliach a okraje poľných ciest, či nie sú zaburinené, zisťovala, v akých podmienkach poľnohospodári chovajú zvieratá, či sú chránené pred fyzickou a psychickou nepohodou. Porota tiež sledovala, či majú poľnohospodári upravené hospodárske dvory, aký je stav techniky a starostlivosť o ňu, aký je stupeň diverzifikácie výroby.

Súťaž Chotár roka sa zameriava na podporu a propagáciu prístupu poľnohospodárskych subjektov k prepojeniu využívania prírodných zdrojov s tvorbou a udržiavaním kultúrnej krajiny v rôznych podmienkach hospodárenia na celom území Slovenska.