Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správa o atentáte na Fica je na titulkách mnohých svetových denníkov

Mikrofóny televíznych staníc počas záverečného dňa sondážnych rokovaní nemeckých konzervatívnych strán únie CDU/CSU a sociálnych demokratov z SPD 11. januára 2018 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Útoku na slovenského premiéra sa na titulných stranách venujú britské denníky The Guardian, The Times, The Daily Telegraph či The Financial Times, ktoré píšu, že Fico po atentáte bojuje o život.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. mája (TASR) - Správa o atentáte na slovenského premiéra Róberta Fica (Smer-SD) sa vo štvrtok objavila na titulných stranách niekoľkých významných svetových denníkov. Mnohé pritom poukazujú na Ficov kritický zdravotný stav, informuje TASR.



Útoku na slovenského premiéra sa na titulných stranách venujú britské denníky The Guardian, The Times, The Daily Telegraph či The Financial Times, ktoré píšu, že Fico po atentáte bojuje o život.



V Spojených štátoch sa správa o atentáte na Fica objavila aj na titulných stranách prestížnych denníkov The New York Times a The Wall Street Journal, ktoré píšu, že premiér pri útoku utrpel ťažké zranenia. Spomedzi zámorských médií sa útoku venovali napríklad i kanadské noviny National Post.



O udalostiam na Slovensku informujú i nemecké denníky Die Welt, Bild či ekonomický denník Handelsbatt. V Rakúsku sa útok objavil na titulnej strane denníka Die Presse.


Útok na premiéra si všíma i francúzsky denník Le Figaro, pričom sa o ňom píše aj na titulkách novín v Španielsku, susednom Poľsku, Taliansku a v mnohých iných európskych krajinách.



Roberta Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Premiér utrpel po niekoľkých strelných poraneniach vážnu polytraumu a vrtuľníkom ho previezli do nemocnice v Banskej Bystrici. Páchateľom bol 71-ročný muž z Levíc. Hneď po útoku ho zadržali.

Vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) v Banskej Bystrici vo štvrtok ráno informoval, že stav slovenského premiéra je po operácii stabilizovaný, ale naďalej je vážny. Zástupkyňa nemocnice doplnila, že premiéra operovali päť hodín dva operačné tímy. Hospitalizovaný je na oddelení ARO.

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby začal vo štvrtok v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom, ex offo. Inšpekcia tiež spustila kontrolu v súvislosti so zásahom policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií.

Útok na premiéra odsúdili vrcholní predstavitelia Slovenska, politici naprieč politickým spektrom i mnohí svetoví predstavitelia.