Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správa o činnosti prokuratúry za minulý rok poslancov dnes nezaujala

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Generálna prokuratúra nemá stále svojho riadneho šéfa.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Správa o činnosti prokuratúry SR za rok 2011 dnes poslancov z Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR nezaujala. Zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý strávil pred výborom iba niekoľko minút a nemusel odpovedať na žiadne otázky, keďže poslanci mu žiadne nepoložili.

Správa o činnosti je vypracovaná na základe podkladov spracovaných okresnými prokuratúrami a krajskými prokuratúrami, ako aj zo zistených poznatkov a analýz vykonaných Generálnou prokuratúrou SR a Úradu špeciálnej prokuratúry. Materiál hodnotí činnosť prokurátorov na všetkých stupňoch organizácie prokuratúry, vrátane ich súčinnosti, spolupráce a spoločenských prístupov k riešeniu závažných trestnoprávnych zistení s ďalšími orgánmi činnými v trestnom konaní, najmä orgánmi Policajného zboru.

Generálna prokuratúra často čelí kritike zo strany opozície, ktorej sa nepozdáva napríklad jej nečinnosť v rôznych kauzách. V súčasnosti tento orgán stále nemá svojho riadneho šéfa. Zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša totiž prezident Ivan Gašparovič stále do funkcie nevymenoval. Čaká na rozhodnutie Ústavného súdu SR vo viacerých podnetoch. Jeden z nich podal Čentéš a smeruje voči prezidentovej nečinnosti.