Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správa o postavení menšín podľa Mosta-Híd neprekvapila

Béla Bugár Foto: TASR - Martin Baumann

Poukazuje, že z vládneho materiálu nie je jasné, v ktorých oblastiach nastal oproti minulému roku posun. "Dôvodom môže byť fakt, že takéto oblasti ani neexistujú," konštatuje strana v stanovisku.

Bratislava 27. mája (TASR) - Správa o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín podľa strany Most-Híd tak ako každý rok neprekvapila. Poukazuje, že z vládneho materiálu nie je jasné, v ktorých oblastiach nastal oproti minulému roku posun. "Dôvodom môže byť fakt, že takéto oblasti ani neexistujú," konštatuje strana v stanovisku. Nesúhlasí s tým, že už nie je čo zlepšovať.

Most-Híd správe tiež vyčíta, že neprináša žiadne odporúčania na zlepšenie postavenia a práv príslušníkov národnostných menšín. "Vládou schválená správa je málo progresívna a neobsahuje ani náznaky aktívnych krokov štátu a zodpovedných orgánov štátnej správy na zlepšenie a zefektívnenie práv národnostných menšín."

Správu o postavení menšín za minulý rok dnes schválila vláda SR. Podľa nej Úrad vlády (ÚV) SR v roku 2014 neprijal ani jeden podnet upozorňujúci na podozrenie z porušenia zákona o používaní jazykov národnostných menšín. Správa je v poradí tretím dokumentom podrobne mapujúcim postavenie a práva príslušníkov národnostných menšín v SR.