Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Slovensko

Správca zálohovania testuje nové väčšie zberové vozidlo

Na archívnej snímke vhadzovanie PET fliaš do kontajneru. Foto: TASR Pavel Neubauer

Riaditeľ logistiky správcu zálohového systému Ján Franek poukázal, že by novým vozidlo radi zvýšili spokojnosť odberných miest, a to tak, že odoberie maximum vyzbieraných obalov z obchodných prevádzok.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Správca zálohovania v týchto dňoch testuje nové zberové vozidlo. Odvezie 3,5-krát viac obalov zo zálohomatov. Počas testovania obsluhuje oblasť Bratislavy. TASR o tom informovala marketingová manažérka správcu Monika Farka.

Nové zberové vozidlo má lineárne lisovanie, ktoré podľa nej dokáže niekoľkonásobne zefektívniť zvozy vyzbieraných zálohovaných obalov v oblasti Bratislavy. "Toto vozidlo správca plánuje v čo najkratšom čase zapojiť do už existujúceho systém zvozových služieb a otestuje tým možnosti, ako celý proces zberu a zvozu odpadov vylepšiť," skonštatovala Farka.

Správca očakáva, že nová metóda prinesie finančné úspory aj optimálnejšie využitie pracovných síl. "Tým, že sa dokáže efektívnejšie prevážať vyzberaný materiál, je jeho zhodnotenie zvlášť prijateľnejšie voči životnému prostrediu v mestskej aglomerácii," poukázala Farka.

Riaditeľ logistiky správcu zálohového systému Ján Franek poukázal, že by novým vozidlo radi zvýšili spokojnosť odberných miest, a to tak, že odoberie maximum vyzbieraných obalov z obchodných prevádzok. "Sme presvedčení, že zefektívnenie systém zvozov prinesie v pomerne krátkom čase pozitívne zmeny do našej práce," povedal.

Strategickým cieľom správcu nie je prevádzkovať vlastný vozový park. V pláne má však skúmať, vyhľadávať a testovať možnosti, ako vyzbieraný materiál zvážať z obchodov čo najlepšie a efektívnejšie. V súčasnosti správca pri zvozoch spolupracuje s niekoľkými partnermi. Sú to hlavne spoločnosti, ktoré sa venujú transportu produktov výrobcov nápojov.

V triediacom centre správcu za prvých šesť mesiacov tohto roka prijali na spracovanie takmer 10.000 ton plastu a viac než 3200 ton plechoviek. Riaditeľ správcu zálohového systému Marián Áč tvrdí, že plánujú úpravu a modernizáciu triediacej linky tak, aby bol vytriedený odpadový materiál určený na ďalšie spracovanie čistejší a dal sa lepšie ekologicky zhodnotiť.