Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správkyňa konkurznej podstaty investovala do nebankovky 1,3 mil. eur

Foto: TASR/AP

Podľa zistení mala porušiť zákonnú povinnosť pri opatrovaní alebo spravovaní cudzieho majetku.

Bratislava 4. mája (TASR) - Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii ukončil vyšetrovanie v prípade 49-ročnej Dagmar V., ktorá je jedným z troch obvinených správcov konkurznej podstaty. Podľa jeho zistení mala porušiť zákonnú povinnosť pri opatrovaní alebo spravovaní cudzieho majetku. Úpadcovi tak mala spôsobiť škodu veľkého rozsahu.

"Dagmar V. súd ustanovil do funkcie správcu konkurznej podstaty spoločnosti, ktorá utrpela finančný úpadok... Polícia zistila, že bez súhlasu súdu neoprávnene investovala a vložila finančné prostriedky spravovanej spoločnosti do nebankového subjektu z Bratislavy. Do tohto nebankového subjektu mala investovať viac ako 1,3 milióna eur," priblížil hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Podobne ako ona mali postupovať aj ďalší dvaja obvinení. Polícia o tomto prípade informovala ešte v máji 2011. Dagmar V. a dvoch ďalších mužov súd ustanovil do funkcie správcov konkurznej podstaty rôznych spoločností na strednom Slovensku. Pri výkone svojej funkcie boli povinní postupovať s odbornou starostlivosťou a spravovať majetok spoločností. Polícia však zistila, že každý zo správcov samostatne, bez súhlasu súdu neoprávnene investoval a vložil finančné prostriedky zbankrotovaných spoločností do toho istého nebankového subjektu z Bratislavy. Podľa vtedajších informácií mal Ivan B., zastupujúci sedem spoločností, investovať do nebankového subjektu spolu viac ako 1,2 milióna eur a Vladimír N., zastupujúci štyri spoločnosti, viac ako 3 milióny eur. V dobe splatnosti zmeniek však k vyplateniu peňazí nedošlo pre insolventnosť nebankového subjektu. Konkurzní správcovia takýmto neuváženým nakladaním so zverenými prostriedkami ohrozili a podstatne zmarili uspokojenie veriteľov spoločností tým, že znížili majetok úpadcov.

"Podľa výsledkov vyšetrovania Dagmar V. hrubo porušila povinnosť postupovať pri výkone svojej funkcie s odbornou starostlivosťou a spoločnosť poškodila," doplnil Slivka. Žena v súčasnosti čelí obvineniu z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii ju navrhuje obžalovať. Keďže spôsobená škoda je veľkého rozsahu, hrozí jej trest odňatia slobody na desať až 15 rokov.