Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45 h: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 17. apríla 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Samosprávy majú do konca mája dostať celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky necelých 68 miliónov eur. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorý poslanci parlamentu posunuli do druhého čítania.



Bratislava - Od vstupu Slovenska do Európskej únie chýba ucelená stratégia cieľavedomého presadzovania Slovákov v európskych inštitúciách. Slovensko tak patrí medzi najslabšie zastúpené členské štáty, pokiaľ ide o obsadzovanie riadiacich a rozhodovacích pozícií. Vyplýva to z Výročnej správy o členstve Slovenskej republiky v Európskej únii za rok 2023, ktorú vzal parlament na vedomie.



Bratislava - Na nadchádzajúcom mimoriadnom summite Európskej rady je pre Slovensko najdôležitejšia garancia, že vojenská pomoc Ukrajine je vecou bilaterálneho charakteru. Vyhlásil to na zasadnutí Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti premiér Robert Fico.



Bratislava - Hlas-SD by nevymenil stoličku predsedu parlamentu za niečo iné. Pred rokovaním vlády to uviedol minister pre investície a informatizáciu Richard Raši z Hlasu-SD s tým, že platí koaličná zmluva na základe výsledkov parlamentných volieb. "Nevidíme jediný dôvod na to, aby sa to akokoľvek menilo," podotkol minister Raši, ktorý sa má stať novým šéfom parlamentu. K jeho zvoleniu na post predsedu parlamentu podľa neho dôjde po júnových eurovoľbách a inaugurácii prezidenta.



Bratislava - Nevyčerpaných 13 miliónov eur, ktoré vláda pôvodne vyčlenila na nákup záchranárskych vrtuľníkov, využije ministerstvo vnútra na výdavky spojené s utečencami z Ukrajiny.



Brusel/Štrasburg - Skupina štátov proti korupcii, hlavný protikorupčný orgán Rady Európy, zverejnila ďalšiu hodnotiacu správu o pokroku, ktorý Slovensko dosiahlo pri implementácii odporúčaní vydaných v roku 2019 a zameraných na predchádzanie korupcie a podporu bezúhonnosti vo vrcholových výkonných funkciách vlády a polície. Skupina skonštatovala, že Slovensko dodržiava odporúčania nedostatočne. Iba tri z 21 odporúčaní implementovalo úplne, štyri čiastočne a 14 odporúčaní nezaviedlo vôbec.



Bratislava - Prokurátor krajskej prokuratúry má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila z roku 2022. Prvý námestník generálneho prokurátora totiž zrušil februárové uznesenia o zastavení trestného stíhania, aj marcové uznesenie o novom obvinení. Dôvodom je porušenie zákona v prospech obvinených.



Bratislava - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) má už obsadené všetky pozície v predstavenstve. Tretím členom sa stal Matúš Jurových. Štátnej poisťovni šéfuje od januára Michal Ďuriš, uspel aj v marcovom výberovom konaní. Od 11. apríla je tak predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom. Ďalším členom predstavenstva je Matej Fekete, ktorý je aj podpredsedom.



Bratislava - Novým predsedom predstavenstva MH Manažment sa stal Ján Kluch. Predsedom predstavenstva MH Teplárenský holding je Martin Húska.



Brusel - Európania zostávajú optimisti v súvislosti s budúcnosťou Európskej únie, a to aj po sérii prekonaných kríz. Vyplýva to z jarného prieskumu Eurobarometra, ktorý si objednal Európsky parlament pred júnovými eurovoľbami.



Kyjev - Ukrajine chýba dostatočná vzdušná obrana na to, aby dokázala zastaviť ruský útok na mesto Černihiv na severe krajiny, ktorý si vyžiadal už desať obetí na životoch. Uviedol to krajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Záhreb - V Chorvátsku otvorili dnes ráno volebné miestnosti. Približne 3,73 milióna voličov má právo vyberať celkovo 151 poslancov do národného parlamentu.



New York - V noci na dnes boli v zámorskej NHL v akcii štyria Slováci. Individuálne sa najviac darilo Jurajovi Slafkovskému - zaznamenal gól a asistenciu za Montreal, ktorý prehral s Detroitom 4:5 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Strelecky sa presadil aj jeho krajan Tomáš Tatar zo Seattlu, ten prehral na ľade Winnipegu 3:4. Nebodovali Martin Pospíšil z Calgary ani Martin Fehérváry. Jeho Washington si však zaistil posledné voľné miesto v play off.