Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 7. novembra 2022 - 11.45 h.

Bratislava – Možnosti štátnej podpory podnikov sa rozšíria o dotácie na vysoké ceny elektriny a plynu. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti rezortu hospodárstva a o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorý dnes schválila vláda. Kabinet Eduarda Hegera zároveň požiadal Národnú radu o prerokovanie novely v skrátenom legislatívnom konaní.

Bratislava - Termín konania sa referenda 21. januára 2023 odporučil odbor volieb, referenda a politických strán rezortu vnútra ako najskorší možný. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v reakcii na kritiku niektorých poslancov v súvislosti s dátumom referenda o možnosti skrátiť volebné obdobie.

Bratislava - Alexander Dubček bol reformátorom, ktorý si dal cieľ zmeniť totalitný komunistický systém. Pri príležitosti 30. výročia úmrtia Alexandra Dubčeka, jedného z najznámejších slovenských politikov vo svete, to uviedol minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Bratislava - Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka dal preveriť, či pri plnení úloh v súvislosti so zabezpečovaním kontroly hraníc Slovenska a ochranou pred nelegálnou migráciou nedošlo k trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa alebo marenia úlohy verejným činiteľom.

Bratislava - Opozičná SaS žiada zvolanie mimoriadnej bezpečnostnej rady štátu k vývozu tovaru do Ruska a Iránu, ale aj k migračnej kríze. K jej zvolaniu vyzýva premiéra Eduarda Hegera.

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva zašle návrh memoranda lekárskym odborárom po pripomienkovaní ďalšími rezortmi.

Bratislava - Prostredníctvom 199 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 24 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo šesť obetí. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 493 pacientov.

Bratislava – Česká strana prisľúbila slovenským autodopravcom, že sa na hraniciach už nebudú tvoriť kolóny kamiónov. Uviedol to Stanislav Skala z Únie autodopravcov Slovenska. Dnes od polnoci do zhruba piatej hodiny ráno dopravcovia blokovali hraničný priechod na diaľnici D2 Brodské - Lanžhot. Vyzývali na riešenie problémov, ktoré spôsobuje zavedenie hraničných kontrol Českej republiky na hraniciach so Slovenskom.

Bratislava - Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov naďalej odmietajú opätovné naviazanie mzdových príplatkov za prácu počas víkendov a noci na minimálnu mzdu. To by mala priniesť novela Zákonníka práce navrhovaná opozičnou stranou Smer-SD.

Bratislava/Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Čítajú sa zápisnice z pôvodného procesu.

Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni (31. 10. - 6. 11.) na vstupe do Slovenskej republiky 19.079 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 738 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v uplynulých dňoch 18.696 ľudí.

Praha - Prvé kolo českých prezidentských volieb by podľa októbrového prieskumu agentúry Median vyhral bývalý šéf vojenského výboru NATO Petr Pavel, na druhom mieste by skončil expremiér Andrej Babiš. Obom však preferencie oproti septembrovému prieskumu klesli. Ekonómka Danuše Nerudová si naopak svoju pozíciu posilnila.

Šarm aš-Šajch - Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas klimatického summitu COP27 v Egypte vyzval Spojené štáty, Čínu a ďalšie neeurópske rozvinuté krajiny, aby sa aj ony zapojili do pomoci chudobnejším štátom v boji proti klimatickej zmene.

Jerevan - Arménsko a Azerbajdžan sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti za streľbu, ktorá dnes ráno vypukla na ich nepokojných spoločných hraniciach. K vyostreniu napätia došlo niekoľko hodín pred arménsko-azerbajdžanskými rozhovormi vo Washingtone.

New York - Slovenského hokejového brankára Jaroslava Haláka vyhlásili za tretiu hviezdu zápasu v noci na dnes v zámorskej NHL. Jeho tím New York Rangers však prehral doma s Detroitom 2:3 po predĺžení. Halák si pripísal 33 zákrokov.

Fort Worth - Bieloruská tenistka Arina Sobolenková prekvapujúco postúpila do finále majstrovstiev sveta WTA Tour v americkom Fort Worthe. Nasadená sedmička podujatia vyradila svetovú jednotku Igu Swiatekovú z Poľska 6:2, 2:6, 6:1. Jej súperkou v boji o titul bude Francúzka Caroline Garciová.