Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 19. apríla 2024 - 11.45 h.



Washington - Izrael v noci na dnes zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá. Informácie o úderoch priniesli aj televízne stanice ABC, CBS a CNN, ktoré citovali predstaviteľov USA.

- Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali miestne médiá amerických predstaviteľov.



Teherán - Iránske médiá popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.



Viedeň - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.



Bratislava - Poslanci Národnej rady pokračujú predpoludním v diskusii k novele zákona o Fonde na podporu umenia.



Bratislava - Súdnu radu po odvolaní predsedu Jána Mazáka dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala. Termín voľby nového predsedu Súdnej rady zatiaľ neoznámili.



Bratislava - Prechod na nízkouhlíkovú ekonomiku by sa mal realizovať takým tempom a v takom rozsahu, aby neznižoval konkurencieschopnosť ekonomiky a nedával výhody štátom, ktoré životné prostredie nechránia. Na včerajšom stretnutí Beyond Green Americkej obchodnej komory k ESG reportingu to uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Na snímke vicepremiér a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) vystupuje s príhovorom na pôde envirorezortu v Bratislave vo štvrtok 18. apríla 2024.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Medziročný rast hrubého domáceho produktu za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Predpoludním o tom informoval Štatistický úrad.



Bratislava - Slovenské národné múzeum musí zopakovať verejné obstarávanie na rekonštrukciu Spišského hradu. S úspešným uchádzačom minuloročnej súťaže nemohlo uzatvoriť zmluvu z dôvodu, lebo neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty potrebné na uzatvorenie kontraktu. Informovalo o tom Ministerstvo kultúry.



Washington - Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby Bill Burns varoval, že Ukrajina môže do konca tohto roka prehrať vojnu s Ruskom, ak jej Spojené štáty neposkytnú ďalšiu vojenskú pomoc.



Washington - Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil bývalý prezident USA Donald Trump niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov tejto vojnou zmietanej krajine čeliacej ruskej agresii.



Moskva/Kyjev - Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

- Ruské ministerstvo obrany dnes ráno informovalo, že v Stavropoľskom kraji na juhozápade Ruska sa zrútil po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko bombardér Tu-22M3. Podľa ruského rezortu bola príčinou nehody technická porucha.

- Ukrajinská armáda však krátko po nehode uviedla, že sa jej podarilo prvýkrát zostreliť ruský strategický bombardér Tu-22M3 používaný pri útokoch na ukrajinské mestá.



Kyjev - Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti, zranenia utrpelo viac než 10 osôb.



Buenos Aires - Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie ako globálny partner, oznámil argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.



Naí Dillí - V Indii sa dnes začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia.



New York - Slovenský hokejista Martin Pospíšil si v záverečnú noc základnej časti NHL pripísal asistenciu, ktorou prispel k víťazstvu Calgary nad San Jose 5:1. V akcii bol aj Tomáš Tatar, útočník Seattlu nebodoval, jeho tím vyhral v noci na dnes na ľade Minnesoty 4:3.



Ottawa - Útočníci Filip Mešár a Dalibor Dvorský vypadli so svojimi tímami z play off kanadskej hokejovej OHL. Obaja by tak mohli posilniť slovenskú reprezentáciu pripravujúcu sa na májové MS v Česku.