Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 15. mája 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Začala sa mimoriadna schôdza Národnej rady Slovenskej republiky k zmenám v Rozhlase a televízii Slovenska, inštitúcia sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas. Poslanci v úvode rokovania odsúhlasili, že diskusia k vládnemu návrhu zákona v prvom čítaní bude trvať 24 hodín. Zároveň si zákonodarcovia o hodinu predĺžili rokovací deň, miesto do 19.00 budú rokovať do 20.00. Skrátili si aj obedovú prestávku. Hlasovať o návrhu by mali zajtra o 17.00 hodine. Do diskusie sa prihlásilo 40 rečníkov.



Bratislava - Vytvorenie legislatívneho prostredia je prvým krokom pre úspešné pôsobenie slovenskej televízie a slovenského rozhlasu v novom digitálnom mediálnom prostredí. Nový zákon predpokladá aj možnosť lepšieho hospodárenia, modernizácie a zdrojov na ocenenie tvorcov zo zvýšeného podielu na reklamnom balíku. Vytvára takisto platformu na prehodnotenie súčasných podmienok duálneho systému. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová to uviedla v úvode diskusie k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase.



Bratislava - Južná Kórea je vo výstavbe jadrových elektrární veľmi skúsená, prevádzkuje takmer 40 reaktorov. Mohla by byť partnerom pre Slovensko pri ich výstavbe. Uviedol to počas pracovnej cesty v tejto ázijskej krajine minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár v súvislosti so zámerom postaviť v Jaslovských Bohuniciach nový jadrový blok, ktorý ohlásil premiér Robert Fico.

Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) a juhokórejský premiér Han Tok-su pózujú počas stretnutia v Soule v pondelok 13. mája 2024.
Foto: TASR - MZVEZ


Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci so zdravotnými poisťovňami, poskytovateľmi a ďalšími zainteresovanými stranami mení pravidlá reformy nemocníc. Ako taká zostáva v platnosti, posúvajú sa len vybrané časti a termíny v čase, aby na seba logicky nadväzovali. Pri maximálnych čakacích dobách na operácie sa termín nemení, zavedené budú od 1. januára 2025. Zmeny priniesla novela zákona, ktorú včera schválil parlament.



Bratislava - Celkovo by malo byť v Ozbrojených silách Slovenskej republiky k 31. decembru tohto roka 25.482 vojakov a zamestnancov vrátane profesionálnych vojakov. Vyplýva to z materiálu ministerstva obrany, ktorý na svojom výjazdovom rokovaní schválila vláda.



Bratislava/Handlová - Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii. Inak by hrozilo nevyplatenie časti peňazí z plánu obnovy. Uviedol to pred výjazdovým rokovaním vlády v Handlovej minister práce Erik Tomáš s tým, že v oboch prípadoch bude mesačná penalizácia 0,5 percenta.



Bratislava - Štatistický úrad informoval, že hrubý domáci produkt v stálych cenách v prvom štvrťroku 2024 medziročne vzrástol o 2,7 percenta. Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa hrubý domáci produkt medzikvartálne (v porovnaní so 4. štvrťrokom 2023) zvýšil o 0,7 percenta a medziročne vzrástol o 2,7 percenta.



Luxemburg - Ekonomika eurozóny aj celej Európskej únie v 1. štvrťroku 2024 v medzikvartálnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy vzrástla zhodne o 0,3 percenta. V predchádzajúcom 4. štvrťroku 2023 sa hrubý domáci produkt eurozóny znížil o 0,1 percenta a v Únii zostal stabilný.



Brusel/Štrasburg - Generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová odsúdila prijatie návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu gruzínskym parlamentom bez toho, aby gruzínski poslanci počkali na stanovisko Benátskej komisie.

Demonštranti mávajú vlajkou EÚ v blízkosti parlamentu na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi v stredu 1. mája 2024.
Foto: TASR/AP


Kodaň - Kardiovaskulárne ochorenia sú príčinou 40 percent úmrtí v Európe, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá Európanov zároveň vyzvala na zníženie príjmu soli.



Bratislava - Slovenský ochranný zväz autorský udelil Jean-Michelovi Jarremu špeciálnu cenu. Francúzsky hudobník a skladateľ si ocenenie za celoživotný prínos pre svetovú hudbu a ochranu autorských práv prevzal po bratislavskom koncerte Bridge from the Future, ktorým otváral festival Starmus.



Washington - Hokejisti Bostonu odmietli koniec sezóny v NHL, keď v noci na dnes zvíťazili v piatom stretnutí semifinále Východnej konferencie na ľade Floridy 2:1. Znížili tak stav série na 2:3 na zápasy. Edmonton v semifinále Západnej konferencie uspel doma proti Vancouveru 3:2 a vyrovnal na 2:2 na zápasy.