Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 17. mája 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová a jej zvolený nástupca Peter Pellegrini by sa mali s lídrami politických strán stretnúť v utorok popoludní. Hovorca prezidentky Martin Strižinec potvrdil, že na tento termín sa snažia zvolať stretnutie, podrobnosti však budú komunikovať až po spresnení detailov.

- Predseda slovenskej vlády Robert Fico bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch. Nebude sa rozhodovať iba o poslancoch Európskeho parlamentu. Tieto eurovoľby a voľby amerického prezidenta rozhodnú totiž o otázkach vojny a mieru. Vyhlásil to ráno maďarský premiér Viktor Orbán. Dodal, že za Fica, ktorý je medzi životom a smrťou, sa modlia.

- Svedkovia útoku na premiéra Roberta Fica a jeho rodina potrebujú od ľudí podporu a pochopenie. Sú najviac zasiahnutí stredajším incidentom. Upozornil na to riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro.

Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave 16. mája 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Zvýšiť by sa mali všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie. Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie by sa mala zvýšiť na 5,83 eura. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša, o ktorom má v pondelok rokovať Hospodárska a sociálna rada.



Bratislava - Školy, občianske združenia a jednotlivci môžu do 30. júna zdieľať osvedčené aktivity z ranných kruhov. Majú tak možnosť stať sa spoluautormi novej praktickej príručky. Informovalo o tom Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže. Cieľom je vyzbieranie psychologicky bezpečných aktivít.



Bratislava - Na moste na Hradskej ulici v bratislavskej Vrakuni vyhlásilo dopoludnia hlavné mesto, po posúdení jeho aktuálneho stavu, mimoriadnu situáciu. Zároveň bude od pondelka zakázaný prejazd pre vozidlá nad 7,5 tony, s výnimkou mestskej hromadnej dopravy. Most čaká komplexná modernizácia.



Bratislava - Na Slovensku rastie počet rozhodnutí o porušení GDPR, súčasne však klesá výška pokút. Ich priemerná výška v roku 2023 predstavovala 1390 eur, pričom najvyššia udelená pokuta bola vo výške 7000 eur.



Bratislava - Bratislavský tím Hexadron vyhral svetové finále v najväčšej celosvetovej robotickej súťaži v nórskom meste Bodo. Piatim žiakom sa podarilo uspieť v najsledovanejšej disciplíne Robot game a získať tak prvú cenu Robot Performance Award.

Na snímke súťažiaci a rozhodcovia počas Národného finále a festivalu FIRST LEGO League, ktoré sa uskutočnili v Bratislave v sobotu 9. marca 2024.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Luxemburg - Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Ukázali to dnes spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.



Madrid - Cenové tlaky v eurozóne sa postupne zmierňujú, čo posilňuje očakávania predstaviteľov Európskej centrálnej banky, že inflácia sa na budúci rok vráti na úroveň inflačného cieľa. Povedal to dopoludnia viceprezident banky Luis de Guindos.



Washington - Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi schválila včera návrh zákona, ktorý má umožniť dodávku munície pre izraelskú armádu zablokovanú prezidentom Joeom Bidenom.

- Španielska vláda nepovolí zakotviť pri španielskych brehoch žiadnemu plavidlu, ktoré nesie zbrane pre Izrael, uviedol predpoludním španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares. To posledné, čo Blízky východ potrebuje, sú podľa Albaresa ďalšie zbrane.



Moskva - Bezpečnostné záruky, ktoré Rusko predložilo Západu v decembri 2021, už nie sú aktuálne, uviedol dopoludnia námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Tiež povedal, že Moskva už nemá dôveru v NATO.



Peking - Čínska komerčná vesmírna spoločnosť CAS Space oznámila, že jej "kozmické turistické vozidlo" uskutoční svoj prvý let v roku 2027 a na okraj vesmíru sa dostane v roku 2028.



Bangkok - Brazília bude hostiť futbalové MS žien v roku 2027. V piatok o tom prvýkrát v histórii rozhodlo hlasovanie členských asociácií na kongrese FIFA v Bangkoku a nie Rada FIFA.



Ostrava - Slovenský hokejový obranca Šimon Nemec vytvoril rekord majstrovstiev sveta v počte odohratých zápasov v podaní hráča do 20 rokov. Stredajší zápas proti Poľsku bol pre neho už 22. na MS, čím prekonal 89 rokov starý zápis Švajčiara Ferdinanda Cattiniho.