Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 18. apríla 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl SR. Do hodnosti generálmajora povýšila prezidentka brigádnych generálov Juraja Štefanku a Jaroslava Kráma, do hodnosti brigádneho generála povýšila plukovníka Aurela Sabóa.

Na snímke zľava plk. gšt. Aurel Sabó menovaný na hodnosť brigádny generál, brigádny generál Jaroslav Krám povýšený na generálmajora, prezidentka SR Zuzana Čaputová a brigádny generál Juraj Štefanka povýšený generálmajora pózujú po menovaní v Prezidentskom paláci v Bratislave vo štvrtok 18. apríla 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava/Brusel - Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok v plnej výške priemerného dôchodku v danej kategórii. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico v reakcii na sociálnej sieti s tým, že ocenil schválenie novely ústavnou väčšinou.



Bratislava/Budmerice - Ministerstvo kultúry sa ohradzuje voči informáciám, ktoré sa podľa rezortu majú šíriť po obci Budmerice (okres Pezinok) a vyvolávať dojem účelových krokov v prípade tamojšieho kaštieľa. "Tvrdenia, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ, sa v žiadnom prípade nezakladajú na pravde," upozornil rezort.



Bratislava - Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to dnes minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši.



Bratislava - Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra vydávať počas najbližších týždňov. Dnes o tom informovalo ministerstvo hospodárstva. Poukážky sa mali začať vydávať v prvom štvrťroku 2024, na čo upozornila ešte 12. apríla opozičná strana SaS. Celý proces sa podľa nej zastavil preto, lebo projekt nemal súhlas ministerky hospodárstva Denisy Sakovej.



Bratislava - Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci dnes definitívne schválili.



Bratislava - Súdna rada považuje za politicky účelové verejné výzvy predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci na disciplinárne alebo trestné stíhanie sudcov za neakceptovateľné. Uzniesla sa na tom na svojom včerajšom zasadnutí.



Bratislava - Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy. Tvrdí to opozičný poslanec Branislav Gröhling (SaS). Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.



Bratislava - Únia miest Slovenska nesúhlasí s postupom, akým vláda schválila investičný zámer prioritných životných situácií. Dôvodom je, že z neho vynechala mnohé mestá, čím ohrozila ich prístup k finančným zdrojom, ako aj dostupnosť lepších služieb pre obyvateľov v oblasti digitalizácie.



Bratislava - Špecializovaný trestný súd oslobodil spod obžaloby exriaditeľa jedného z odborov Národnej banky Slovenska Ivana B. v kauze bývalej poisťovne Rapid Life. Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd SR.



Bratislava - Rade pre mediálne služby (RpMS) v priebehu roka 2023 doručili 361 podnetov týkajúcich sa obsahu vysielania rádií, televízií, internetového vysielania či audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie (AVMS). Z 299 vybavených podnetov do konca roka vyhodnotila rada 14 za opodstatnené. Vyplýva to zo Správy o stave vysielania v SR v roku 2023 a činnosti RpMS. Správa je zaradená na aktuálnu schôdzu Národnej rady SR.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková


New York - Generálny tajomník OSN António Guterres dnes upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do "celoplošného regionálneho konfliktu" na Blízkom východe.



Moskva - Kremeľ dnes odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.



Třinec - Český hokejový klub HC Oceláři Třinec prišiel o slovenského legionára Martina Marinčina. Úradujúci majster dnes oznámil, že 32-ročný obranca má prasknutý stavec a sezóna sa preňho skončila. K zraneniu došlo vo včerajšom druhom zápase finále českej extraligy v Pardubiciach.