Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 26. apríla 2024 - 17.45 h.



Košice - Stretnutím s bývalým prezidentom Rudolfom Schusterom v Košiciach ukončila svoje týždenné úradovanie na východe Slovenska prezidentka Zuzana Čaputová. Súčasťou jej dnešného programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a bývalý prezident SR Rudolf Schuster.
Foto: TASR František Iván


Bratislava - Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.



Bratislava - Poslanci Národnej rady ukončili dnešné rokovanie diskusiou k novele školského zákona, ktorou chcú poslanci Richard Vašečka a Anna Záborská (obaja Slovensko, Za ľudí, KÚ) podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.



Bratislava - Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj dnes pokračovali v kritike tohto zámeru.



Bratislava - Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš (obaja hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd.



Bratislava - Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva, že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica. Začalo preto so zberom podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce odvolávať ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú.



Bratislava - Opozičné hnutie PS súhlasí so zmenou vekovej hranice pre povinné nosenie prilby na lyžiarskych tratiach. Návrh novely zákona o Horskej záchrannej službe, ktorý problematiku rieši, by sa však podľa neho mal venovať viacerým problémom, nielen jednému.



Bratislava - Opoziční poslanci Národnej rady žiadajú zvolanie parlamentného ústavnoprávneho výboru k okolnostiam kontroly Ministerstva spravodlivosti na Najvyššom súde.



Brusel - Európska komisia oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.



Peking/Washington - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken varoval v Pekingu, že Washington zakročí, ak Čína neprestane zásobovať Rusko komponentmi pre vojnu na Ukrajine. Charakter týchto opatrení nespresnil.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I (vpravo) a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok 26. apríla 2024 v Pekingu v Číne.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ruské sily zasiahli pri včerajšom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.



Kyjev - Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.



Berlín - Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu, ktoré sa koná v Kazachstane.



Budapešť - Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó povedal na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.



Peking - Čína označila tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za "číry výmysel".



Hanoj - Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie. Hue sa stal ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.



Trenčín - Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpili od 16.30 h na prvý prípravný zápas s Čechmi. V Trenčíne prehrávali po 1. tretine 0:3.

Na snímke zľava Peter Cehlárik (Slovensko) a Jakub Krejčík (Česko) v prípravnom zápase pred MS 2024 v hokeji Slovensko - Česko v piatok 26. apríla 2024 v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa



Espoo - Slovenskí hokejisti prehrali aj vo svojom druhom zápase na MS do 18 rokov vo Fínsku. V dnešnom stretnutí A-skupiny podľahli Lotyšsku 3:5.