Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 13. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 13. mája 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Plánovaná výstavba nového jadrového bloku na Slovensku by sa mala už tento týždeň posunúť do ďalšej fázy. O výstavbe zariadenia s výkonom približne 1200 megawattov v Jaslovských Bohuniciach by pozajtra mala na výjazdovom zasadnutí rozhodnúť vláda. Dnes to povedal premiér Robert Fico.

Ilustračná fotka.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Bratislava - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši sa zajtra v Prahe zúčastní na neformálnom zasadnutí ministrov Vyšehradskej štvorky (V4) a ďalších siedmich členských krajín EÚ zodpovedných za politiku súdržnosti. Hlavným bodom rokovania bude podpis spoločnej deklarácie k budúcnosti politiky súdržnosti po roku 2027.



Bratislava - Účasť Slovákov v júnových eurovoľbách by mohla dosiahnuť približne 30 percent. Odhaduje to vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek.



Bratislava - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Na Vazovovej ulici zasahuje mestská aj štátna polícia.
Foto: FB: Mestská polícia Bratislava


Bratislava - Celoeurópske podujatie Noc múzeí a galérií sa uskutoční v sobotu 18. mája. Slovenské národné múzeum a Zväz múzeí na Slovensku pozývajú milovníkov kultúry a umenia do vyše 130 objektov múzeí a galérií na Slovensku. Nad 20. ročníkom podujatia prevzala záštitu prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Platy príslušníkov bezpečnostných zložiek by sa mohli pravidelne zvyšovať podľa automatu. Jeho vytvorenie navrhujú rezorty spravodlivosti, vnútra a obrany ako jedno z opatrení na riešenie začínajúceho kritického nedostatku personálu. Vyplýva to z koncepčného materiálu, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.



Bratislava - Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť ministerstvo financií poskytnúť poľnohospodárom pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnutá bude prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.



Bratislava - Finančná správa spracovala 455.440 žiadostí o vrátenie preplatkov na daniach a poukázanie daňového bonusu. Daňovníkom poukázali do piatka 10. mája finančné prostriedky v celkovej sume 635 miliónov eur.



Bratislava - Novela zákona o ochrane prírody a krajiny môže podľa starostu bratislavského Starého Mesta Mateja Vagača rozpútať "biomasaker" aj v mestách. Hovorí o ekologickej katastrofe a spúšti v podobe ubúdajúceho množstva stromov v čase klimatickej krízy. Ministerstvo životného prostredia takéto tvrdenia odmieta. Pripomína, že legislatívna zmena sa nevzťahuje na mestskú zeleň, parky či lesy.



Berlín - Neznáma osoba vykopala jamu na hrobe nemeckého politika Wolfganga Schäubleho, jednej z najvplyvnejších postáv povojnovej histórie krajiny. Pre incident začali vyšetrovanie. Vyšetrovatelia uviedli, že jama bola hlboká približne 1,2 metra a nezasahovala do rakvy Schäubleho. Ten zomrel vlani v decembri vo veku 81 rokov. V súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne informácie o pozadí alebo motíve incidentu.



Budapešť - Pre bombovú hrozbu evakuovali dnes v Maďarsku celkovo sedem škôl, a to v Budapešti, ale aj mestách Segedín, Szombathely, Nyíregyháza a v obci Kulcs.



Alma-Ata - Bývalý kazašský minister hospodárstva Kuandyk Bišimbajev bol v Astane odsúdený na 24 rokov za vraždu svojej manželky Saltanat Nukenovovej.



Stuttgart - Nemecká automobilka Mercedes upustila od svojho plánu vyrábať od roku 2028 výlučne plne elektrické vozidlá. Výroba vozidiel so spaľovacím motorom bude pokračovať.



Košice - Vedenie futbalového klubu FC Košice ukončilo spoluprácu s trénerom Jánom Kozákom ml. V záverečnom zápase skupiny o udržanie sa v Niké lige ho nahradí Gergely Geri. Košičania sú na predposlednom 11. mieste tabuľky a iba víťazstvom v sobotňajšom zápase proti Michalovciam sa vyhnú baráži.

Na snímke hlavný tréner FC Košice Ján Kozák ml. počas 8. kola nadstavbovej časti Niké ligy vo futbale MFK Dukla Banská Bystrica - FC Košice v Banskej Bystrici 3. mája 2024.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Praha/Ostrava - Kanadský útočník Connor Bedard je líder produktivity po treťom hracom dni hokejových MS v Prahe a Ostrave. V prvých dvoch dueloch svojho tímu nazbieral päť bodov za štyri góly a jednu asistenciu. Rovnaký počet bodov majú aj druhý Lotyš Kaspars Daugavinš (3+2) a švajčiarsky obranca Roman Josi (2+3). Zo Slovákov nazbieral zatiaľ päť bodov (3+2) útočník Libor Hudáček.