Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 10. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 10. apríla 2024 - 5.45 h.



Berlín - Slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú prijal včera v Berlíne na jej rozlúčkovej návšteve Nemecka spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Poďakoval jej za veľkú angažovanosť za Európu, ako aj neúnavné nasadenie pri posilňovaní princípov a hodnôt právneho štátu. Prezidentka sa následne z Berlína presunula do Bruselu. Večer sa s ňou prišlo rozlúčiť takmer 300 krajanov zo Slovenska. Slovákom žijúcim v Belgicku odkázala, že určite bude aktívna vo verejnom priestore.



Bratislava - Podpredseda parlamentu Peter Žiga prevzal zápisnicu o výsledku prezidentských volieb.



Bratislava - Kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR bude parlamentný ústavnoprávny výbor vypočúvať dnes a zajtra.



Bratislava - Činnosť štátnej spoločnosti Slovensko IT bude ukončená, keďže nenapĺňala štátne zákazky a negenerovala zisk. Od svojho vzniku dosiahla kumulovanú stratu viac ako sedem miliónov eur. Vyhlásil to minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši.

- IT Asociácia Slovenska a Združenie Slovensko.Digital považovali založenie štátnej spoločnosti Slovensko IT od počiatku za nevhodné a rizikové riešenie.



Bratislava - Združenie sudcov Slovenska opätovne vyzýva politikov, ale aj iných predstaviteľov verejnej moci, aby sa zdržali takých vyjadrení, ktoré prekračujú hranice prípustnej odbornej a vecnej kritiky rozhodnutí súdov.

Bratislava - Na vysokých školách sa majú zrealizovať bezpečnostné audity. Verejné vysoké školy dostanú celkovo jeden milión eur, pre súkromné vysoké školy a Slovenskú zdravotnícku univerzitu je vyčlenených 70.000 eur.



Bratislava - Ministerstvo dopravy SR upozornilo na množiace sa podvodné krátke textové správy, v ktorých niekto v mene rezortu žiada o úhradu diaľničných poplatkov.



Brusel - Európska komisia súhlasí so slovenskou schémou štátnej pomoci vo výške 20 miliónov eur na podporu spoločností pôsobiacich v oblasti prvovýroby poľnohospodárskych produktov alebo v sektore rybolovu a akvakultúry.



Bratislava - Ak bude politická dohoda, tak aj agrorezort bude znižovať stavy zamestnancov. Uviedol to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč po pracovnom stretnutí s premiérom Robertom Ficom.



Bratislava - Odpustenie časti sociálnych odvodov pre agrosektor by sa malo predĺžiť do konca tohto roka.



Bratislava - Asociácia nemocníc Slovenska sa dohodla na pokračovaní zmluvných vzťahov so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a súkromnými zdravotnými poisťovňou Dôvera a Union.



Bratislava - Mesto Bratislava navštívil starosta ukrajinského Kyjeva Vitalij Kličko. S primátorom Bratislavy hovoril o ďalšej podpore a pomoci Ukrajine a Kyjevu. Zároveň sa Bratislave i Slovensku poďakoval za humanitárnu a finančnú pomoc.



Bratislava - Zima 2023/2024 bola najteplejšia od roku 1931. Meteorológovia ju charakterizujú ako mimoriadne nadnormálne teplú.



Berlín - Európska únia potrebuje vyvinúť väčšie úsilie na posilnenie konkurencieschopnosti svojich podnikov, vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.



Brusel – Západní spojenci Ukrajiny zlyhávajú pri dodávkach systémov protivzdušnej obrany pred ruskými útokmi, vyhlásil včera šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.



Brusel - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell navrhol vytvorenie európskeho obranného fondu podľa vzoru Európskeho mechanizmu pre stabilitu. Zdôvodnil to slovami, že vojna "sa črtá na obzore" a EÚ musí byť na to pripravená.



Washington - Prezident USA Joe Biden povedal, že politika izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Pásme Gazy je "chybou", a vyzval Izrael na prímerie.



Dublin - Írsko v nasledujúcich týždňoch uzná palestínsky štát, oznámil v Dubline írsky minister zahraničných vecí Micheál Martin.



Kodaň – Dánsko, Belgicko, Británia, Nemecko, Nórsko a Holandsko podpísali dohodu o spolupráci pri ochrane podmorskej infraštruktúry v Severnom mori pred zvýšeným rizikom sabotáže.



Praha - České dráhy budú mať novú "vlajkovú loď" na diaľkových spojoch. Najmodernejšia vlaková súprava ComfortJet má kapacitu 555 miest na sedenie a najvyššiu prevádzkovú rýchlosť 230 kilometrov za hodinu.



Police nad Metují - Vo východočeskom meste Police nad Metují včera popoludní vrazilo auto do skupinky ľudí pred supermarketom. Zranených je osem ľudí.



New York - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský strelil svoj premiérový hetrik v zámorskej NHL. V noci na dnes ním pomohol Montrealu Canadiens k vysokému triumfu nad Philadelphiou Flyers 9:3.



Glasgow - Slovenské futbalové reprezentantky prehrali v zápase kvalifikácie o postup na ME 2025 na pôde Škótska 0:1.