Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 13. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 13. mája 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Hlas-SD trvá na obsadení postu predsedu Národnej rady SR Richardom Rašim po tom, ako Peter Pellegrini vyhral prezidentské voľby. Potvrdil to minister práce Erik Tomáš v diskusnej relácii RTVS s tým, že ak sa má otvárať koaličná dohoda, treba sa baviť o všetkých postoch. Predseda KDH Milan Majerský sa obáva, že pozíciu šéfa parlamentu koalícia dlhodobo neobsadí pre rozpor Hlasu-SD a SNS v tejto otázke.



Bratislava - Trináste dôchodky sú nastavené spravodlivo, keďže starobní dôchodcovia dostanú rovnakú sumu bez ohľadu na to, akú majú výšku dôchodku. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš v diskusnej relácii RTVS. Poslanec Národnej rady SR a šéf KDH Milan Majerský na to reagoval tým, že ľudia s nižšími dôchodkami by mali dostať viac.



Bratislava - V súvislosti s hrozbami bombových útokov na školách mohlo ísť podľa poslancov Národnej rady SR Tibora Gašpara (Smer-SD) a Gábora Grendela (Slovensko, KÚ, Za ľudí) o testovanie štátu, či je schopný zabezpečiť situáciu pri takejto hrozbe. Zhodli sa na tom v diskusnej relácii RTVS. Gašpar nevylúčil, že pre situáciu dôjde k zvolaniu Bezpečnostnej rady. Grendel zvolanie Bezpečnostnej rady očakáva tiež.



Bratislava - Najdôveryhodnejším politickým lídrom je novozvolený prezident Peter Pellegrini. Dôveruje mu 47 percent, nedôveruje 52 percent opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Na druhom mieste sa umiestnila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Tretím najdôveryhodnejším politikom je premiér SR a líder Smeru-SD Robert Fico.
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie k skončeniu funkcie predsedu NRSR 8. apríla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán a Ministerstvo vnútra SR evidujú viacero podnetov k porušeniu volebnej kampane či moratória pri voľbách prezidenta.



Bratislava - Politické strany dostanú v tomto roku za výsledky minuloročných parlamentných volieb takmer 14,3 milióna eur. Príspevok si delí osem strán a jedna koalícia, ktoré vo voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov.



Bratislava - Vo väzniciach by mohli zaviesť možnosť porád väzňov s ich advokátmi prostredníctvom videokonferencie.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR sa zídu opäť zajtra. Počas dňa by mali rozhodnúť o opozičných návrhoch na odvolenie ministeriek zdravotníctva Zuzany Dolinkovej a kultúry Martiny Šimkovičovej.



Bratislava - Minister zahraničných vecí Juraj Blanár odcestoval s podnikateľskou a akademickou delegáciou na oficiálnu návštevu Kórejskej republiky. Pracovná cesta potrvá do 15. mája.



Kyjev - Sever ukrajinskej Charkovskej oblasti bezprostredne hraničiaci s Ruskom je "takmer nepretržite" pod paľbou zo strany ruských síl. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že na úspešné odrazenie tohto veľkého útoku potrebuje Ukrajina ďalšiu vojenskú pomoc zo zahraničia.



Moskva — Šesť mŕtvych tiel našli záchranári v troskách jedného z vchodov do desaťpodlažnej obytnej budovy so 40 bytmi v ruskom prihraničnom meste Belgorod, ktorý sa včera zrútil pri ostreľovaní ukrajinskými silami.
Na videonímke z 12. mája 2024 ruské záchranné služby zasahujú na mieste čiastočne zrúteného obytného bloku, ktorý bol podľa úradov zasiahnutý počas útoku ukrajinskej paľby v ruskom Belgorode.
Foto: TASR/AP



Moskva — Ruský prezident Vladimir Putin odvolal Sergeja Šojgua z postu ministra obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhol vymenovať doterajšieho vicepremiéra Andreja Belousova.



Washington - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken kritizoval postup Izraela vo vojne v Pásme Gazy. Izraelská taktika podľa neho spôsobila veľký počet civilných obetí, no nedokázala neutralizovať vodcov hnutia Hamas.



Gaza - Na 35.034 stúpol počet obetí vojny v Pásme Gazy, ktorá trvá už viac ako sedem mesiacov. Uviedlo to tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom.



Jeruzalem — Izraelská armáda oznámila, že v koordinácii s USA otvorila nový hraničný priechod do pásma Gazy určený pre prísun humanitárnej pomoci.



Malmö – Víťazom piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie sa na rok 2024 stal švajčiarsky rapper Nemo.
Švajčiarsky spevák Nemo s piesňou The Code sa stal víťazom tohtoročnej pesničkovej súťaže Eurovízia v juhošvédskom Malmö v nedeľu 12. mája 2024.
Foto: TASR/AP



Ostrava - Slovenskí hokejisti si na MS v Ostrave pripísali prvý triumf. Vo svojom druhom zápase na šampionáte zdolali včera v B-skupine Kazachstan 6:2 a do tabuľky si zapísali prvé tri body.
Slovenský hokejista Martin Pospíšil strieľa úvodný gól počas zápasu základnej B-skupiny Slovensko - Kazachstan na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave v nedeľu 12. mája 2024.
Foto: TASR/AP



Topoľčany - Slovenskí hádzanári nepostúpili na budúcoročné majstrovstvá sveta v Chorvátsku, Nórsku a Dánsku. Rozhodla o tom domáca odveta 2. kola II. fázy kvalifikácie proti Poľsku, ktorú prehrali 25:33.
Na snímke zľava Jakub Prokop (Slovensko) a Kamil Syprzak (Poľsko) v odvete baráže o postup na MS 2025 v hádzanej mužov medzi Slovenskom a Poľskom 12. mája 2024 v Topoľčanoch.
Foto: TASR - Henrich Mišovič



Rím - Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa prebojovala už do osemfinále dvojhry na turnaji WTA 1000 v Ríme. V 3. kole zdolala v pozícii kvalifikantky Američanku Sofiu Keninovú po trojsetovej bitke 6:4, 4:6, 6:4.