Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 16. mája 2024 - 5.45 h.

Handlová - Na premiéra Roberta Fica bol po včerajšom rokovaní vlády v Handlovej spáchaný atentát. Páchateľ vystrelil päť výstrelov, uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

- Stav Roberta Fica bol po takmer štvorhodinovej operácii v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici kritický. V umelom spánku bol prevezený na oddelenie ARO. Následne o 23:00 Denník N informoval, že je pri vedomí.

Na snímke vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico po streľbe na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


- Minister životného prostredia Tomáš Taraba v rozhovore pre BBC pred polnocou uviedol, že Ficova operácia sa skončila dobre a premiér nie je v ohrození života.

- Páchateľom bol 71-ročný muž z Levíc. Hneď po útoku ho zadržali, vystrelil päť výstrelov. Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka išlo o jasne politicky motivovaný čin.

- Generálny prokurátor Maroš Žilinka avizoval, že orgány činné v trestnom konaní budú na streľbu na premiéra nekompromisne reagovať.

Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica z helikoptéry do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024. Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Útok na premiéra odsúdili vrcholní predstavitelia štátu, politici naprieč politickým spektrom, predstavitelia samospráv, cirkví, justície či neziskového sektora. Prezidentka SR Zuzana Čaputová označila útok na premiéra za útok na demokraciu. Za bezprecedentné ohrozenie demokracie ho považuje aj zvolený prezident SR Peter Pellegrini.

- Útok odsúdili nielen predstavitelia susedných štátov, ale aj európski i svetoví lídri vrátane predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, amerického prezidenta Joea Bidena a ruského prezidenta Vladimira Putina.



Bratislava - Rokovanie aktuálnej schôdze parlamentu po útoku na premiéra prerušili predbežne do 21. mája.

- V najbližších dňoch bude zabezpečená ochrana všetkých ústavných činiteľov. Takisto bude posilnená aj policajná ochrana viacerých médií, ale aj viacerých predstaviteľov opozície, avizoval minister vnútra.

- Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok bude v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica apelovať na zvolanie Bezpečnostnej rady SR. Zároveň vyzval na zastavenie šírenia politicky motivovanej nenávisti v spoločnosti a agresie voči politickým oponentom.

Na snímke Matúš Šutaj Eštok a Robert Kaliňák.
Foto: TASR


Bratislava - Bezprecedentný útok na predsedu vlády SR Roberta Fica zrejme ešte viac vyostrí hlbokú konfrontáciu v slovenskej spoločnosti. Obáva sa toho politológ Juraj Marušiak, podľa ktorého by iniciatívu pri upokojovaní spoločnosti mali prevziať práve politické strany naprieč celým spektrom.



Bratislava - Útok na premiéra Roberta Fica môže ovplyvniť kampaň v eurovoľbách v zmysle kritiky liberálnych prúdov a ich radikalizácie. Pre TASR to skonštatovala politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi.

Bratislava - Sudca Ján Hrubala sa vzdal funkcie predsedu Špecializovaného trestného súdu.

Handlová - V prípade nedávnych bombových hrozieb na celom Slovensku mohlo ísť o osobu alebo skupinu pôsobiacu zo zahraničia. Aktuálne nemožno tvrdiť, že to urobili ruské spravodajské služby alebo iné spravodajské služby. Počas rokovania vlády to uviedol námestník Slovenskej informačnej služby Pavol Gašpar.

- Na konkrétne verejnoprospešné projekty, ktoré majú zlepšiť životné podmienky v mestách a obciach okresov Prievidza a Partizánske, vyčlení vláda 1.971.207 eur.

- Na transformáciu regiónu horná Nitra je vyčlenených viac ako 225 miliónov eur. Vyhlásil to minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši.

- Na hornej Nitre by malo v najbližších rokoch pribudnúť 1200 nových pracovných miest. Skonštatovala to ministerka hospodárstva Denisa Saková.

- Vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Handlovej schválila zámer výstavby nového jadrového zdroja s inštalovaným výkonom do 1200 megawattov a s využitím existujúcej infraštruktúry v lokalite Jaslovské Bohunice.

Snímka z výjazdového rokovania vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Hencovce - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR posiela do skupiny spoločnosti Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou Národný inšpektorát práce na inšpekciu. Vyše 500 zamestnancom mešká výplata za mesiac marec. So žiadosťou o pomoc sa obrátili odborári na vládu.

- Ministerka hospodárstva Denisa Saková potvrdila, že tento týždeň prebehli na ministerstve financií rokovania s investorom z Holandska, ktorý by mal vo Vranove nad Topľou vytvoriť vyše 700 pracovných miest v priebehu nasledujúcich troch rokov.



Kyjev - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken včera v Kyjeve oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške dvoch miliárd dolárov (1,9 miliardy eur). Zároveň vyhlásil, že Ukrajina sa má sama rozhodnúť, či použije americké zbrane na ruskom území.



Gaza - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že zničenie palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy je nevyhnutné pre vznik akejkoľvek alternatívnej vlády v tejto enkláve.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin včera pricestoval na dvojdňovú štátnu návštevu Číny, cieľom ktorej je získať podporu zo strany Pekingu a prehĺbiť spoluprácu.



Baku - Rusko zatvorilo svoju vojenskú základňu v meste Chodžali v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach, na ktorej malo umiestnených takmer 2000 príslušníkov mierových síl.



Ostrava - Slovenskí hokejisti zvíťazili vo včerajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Poľskom 4:0.