Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 21. mája 2024 - 5.45 h.



Banská Bystrica - Stav premiéra Roberta Fica je po minulotýždňovom atentáte stabilizovaný. Klinicky sa zlepšuje.

- O zdravotnom stave Roberta Fica hovorila včera prezidentka SR Zuzana Čaputová na stretnutí s podpredsedom vlády Robertom Kaliňákom. Bavili sa tiež o plánovanom stretnutí lídrov politických strán a aktuálnej bezpečnostnej situácii na Slovensku. Prezidentská kancelária oznámila, že sa dnes vzhľadom na medializované vyhlásenia niektorých lídrov neuskutoční.



Bratislava - Situáciou po útoku na premiéra sa včera zaoberala aj koaličná rada. Smer-SD po nej oznámil, že došlo k zhode na tom, že vláda SR musí naďalej plniť svoje programové vyhlásenie v tempe, ktoré nastavil premiér. Koalícia rovnako vyhlásila jednotu a potrebu pokračovať v rokovaní Národnej rady SR. Z Kancelárie parlamentu potvrdili, že prerušená schôdza bude pokračovať dnes.



Bratislava - Voľby do Európskeho parlamentu by v máji vyhralo Progresívne Slovensko so ziskom 25,6 percenta hlasov. Druhá by skončila strana Smer-SD s podporou 17,6 percenta hlasov. Po nej by nasledovala strana Hlas-SD so ziskom 14,4 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre televíziu Joj 24.Republiku by volilo 8,5 percenta voličov, KDH by získalo 7 percent, SaS 6,7 percenta a SNS 5,2 percenta hlasov.



Košice - Ústavný súd SR prikázal Slovenskej informačnej službe zničiť výsledky odpočúvania z akcie Gorila. Tým, že tak SIS v minulosti neurobila, porušila podľa ÚS základné práva Zoltána Vargu, ktorého byt v rokoch 2005 a 2006 odpočúvala.



Banská Bystrica - Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici podpísala zmluvu so zhotoviteľom stavby novej nemocnice. Hrubá stavba nemocnice má byť hotová v roku 2026, bude financovaná z plánu obnovy.

Na snímke v popredí predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Vladimír Baláž (Smer-SD), vľavo v pozadí podpredseda vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec a vpravo ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) vo vzdelávacom centre EDUKA vo FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica. 20. mája 2024.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Slovensko malo v apríli 3,82 % mieru nezamestnanosti. Počet ľudí bez práce tak klesol tretí mesiac po sebe.



Bratislava - Zamestnávateľské zväzy nesúhlasia s novelou zákona o minimálnej mzde, odborári ju podporili s pripomienkami. Navrhovaná výška minimálnej mzdy by sa mala zvýšiť z 57 % na 60 % priemernej mesačnej mzdy.



Bratislava - Slovensko si včera na trhoch požičalo ďalších 650 miliónov eur, keď predalo štátne dlhopisy s termínom splatnosti od roku 2026 až do 2036.



Budapešť - Maďarská polícia zadržala kapitána výletnej lode, ktorá sa v sobotu večer zrazila na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce s motorovým člnom. Kapitán, ktorý má slovenskú národnosť, odmietol vypovedať.

Policajný expert skúma trosky motorového člna vo vojenskom prístave v severnej časti Budapešti 19. mája 2024 po nehode lodí.
Foto: TASR/DUNA/MTI/Peter Lakatos


Haag - Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu včera uviedol, že požiadal sudcov ICC o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, ale aj na vodcov palestínskeho militantného hnutia Hamas.

- Podľa izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga je vydanie zatykačov neslýchané a povzbudí teroristov po celom svete. Prezident USA Joe Biden ho považuje za nehorázne.



Washington - Americký prezident Joe Biden poprel, že izraelská ofenzíva v Pásme Gazy je genocída. Reagoval na viaceré obvinenia voči Izraelu na pôde Medzinárodného trestného súdu.



Londýn - Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange sa môže odvolať proti vydaniu do Spojených štátov, rozhodol o tom Vrchný súd v Londýne. Assange sa proti vydaniu do USA bráni už viac než desať rokov.

Stella Assangeová, manželka zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangeho, sa usmieva pred novinármi počas brífingu pred budovou Vrchného súdu v Londýne v pondelok 20. mája 2024.
Foto: TASR/AP


Ľubľana - Slovinsko už nie je závislé od ruského plynu. Uviedol to najväčší dodávateľ plynu v Slovinsku.



Londýn – V Spojenom kráľovstve sa od 70. do 90. rokov nakazilo vírusmi HIV a hepatitída po transfúzii krvi viac než 30.000 ľudí. Jedno z najrozsiahlejších vyšetrovaní v histórii krajiny včera odhalilo aj zámernú snahu o ututlanie škandálu. Britský premiér Rishi Sunak označil včerajšok za deň hanby pre krajinu.



New York
- Bezpečnostná rada OSN včera neprijala návrh rezolúcie predloženej Ruskom, ktorý žiadal zákaz rozmiestňovania či používania zbraní vo vesmíre.

- Spojené štáty včera uviedli, že Rusko minulý týždeň vypustilo do vesmíru družicu, čo by mohlo byť súčasťou umiestňovania zbraní vo vesmíre.



Lonato - Slovenskí strelci získali včera na ME v brokových disciplínach v talianskom Lonate dve bronzové medaily v trap triu.



Paríž - Slovenskí tenisti Rebecca Šramková a Jozef Kovalík sa prebojovali do 2. kola kvalifikácie na grandslamový turnaj Roland Garros.

- Tenistka Rebecca Šramková sa prvýkrát v kariére prepracovala do prvej stovky rebríčka WTA, keď jej patrí 89. pozícia.