Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Sprístupňovanie informácií pre opakované použitie má byť bezplatné

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Účinnosť návrhu zákona, ktorý musí ešte schváliť Národná rada (NR) SR, sa navrhuje od 15. júla 2022.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Sprístupňovanie informácií prostredníctvom infozákona na účely opakovaného použitia má byť bezplatné. Vyplýva to z novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorú v stredu odobrila vláda. Súčasťou zmien je výlučne transpozícia európskych smerníc. Ako informoval rezort spravodlivosti, časť novely reflektujúca na požiadavky programového vyhlásenia vlády bude predložená ako samostatný materiál po uskutočnení rozporových konaní.

V rámci aplikovania smernice EÚ o opakovanom použití informácií verejného sektora rezort navrhuje tiež rozšírenie personálnej pôsobnosti na tzv. verejné podniky a rozšírenie vecnej pôsobnosti na "osobitné" kategórie informácií. Napríklad na informácie s vysokou hodnotou či výskumné údaje ako špecifickú kategóriu informácií vznikajúcich v rámci vedeckého výskumu financovaného z verejných zdrojov. Rozšíriť by sa mal aj zákaz tzv. výhradných dohôd.

Výnimku z povinnosti aplikácie bezplatného opakovaného použitia informácií majú mať subjekty verejného sektora vytvárajúce príjmy, ktorými pokrývajú podstatnú časť nákladov súvisiacich s výkonom svojich úloh. Tiež múzeá, galérie, knižnice a verejné podniky.

Rozdelenie novely na dva materiály ministerstvo zdôvodňuje vysokým počtom pripomienok v tzv. národnej časti a z dôvodu urgentnej potreby vykonať transpozíciu európskej smernice v čo možno najkratšom čase.

"Vzhľadom na transpozičný deficit sa predkladaným návrhom zákona pokračuje v legislatívnom procese iba s transpozičnou časťou. Novelizačné body týkajúce sa národného režimu budú po uskutočnení všetkých rozporových konaní pokračovať ako samostatný materiál," spresnilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.

Účinnosť návrhu zákona, ktorý musí ešte schváliť Národná rada (NR) SR, sa navrhuje od 15. júla 2022.