Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

SR poskytla dočasný azyl vyše 100 utečencom z Afganistanu a Somálska

Azylový tábor v Rohovciach Foto: TASR/Martin Baumann

V centre poskytnú utečencom i zdravotnú starostlivosť.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Slovenská republika poskytla dočasné útočisko 103 novým utečencom z Afganistanu a Somálska. Rodiny s deťmi, ktoré museli pre hrozbu prenasledovania opustiť svoje rodné krajiny a dostali medzinárodnú ochranu, budú počas šiestich mesiacov ubytované v Núdzovom tranzitnom centre v Humennom.

V centre poskytnú utečencom zdravotnú starostlivosť a takisto kurzy kultúrnej orientácie, ktoré pripravujú utečencov na život v krajine, do ktorej budú natrvalo presídlení.

Ako informuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v Slovenskej republike na svojej internetovej stránke, ide už o štvrtú skupinu afganských a somálskych utečencov, ktorých Slovensko dočasne prijalo na základe trojstrannej dohody medzi vládou Slovenskej republiky, Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu.

Aktivity IOM v projekte Humanitárny transfer utečencov sú financované vládou Spojených štátov amerických prostredníctvom programu USRAP – United States Refugee Admissions Program alebo podobnými programami iných presídľovacích krajín.