Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

SR dôveruje nestrannosti súdu ohľadom zostrelenia lietadla na Ukrajine

Na ilustračnej snímke jelietadlo leteckej spoločnosti Malaysia Airlines. Foto: TASR AP

Slovensko vyjadruje okrem plnej dôvery v súd aj odmietanie všetkých obvinení údajného spolitizovania postupu prokuratúry alebo súdu.

Bratislava 6. marca (TASR) – Slovenská republika vyjadruje prostredníctvom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR plnú dôveru v nestrannosť a profesionalitu holandského súdu, ktorý začne budúci pondelok pojednávať kauzu zostrelenia lietadla Malajzijských aerolínií MH-17 nad Ukrajinou v roku 2014. TASR o tom informovali z tlačového odboru MZVaEZ SR.

Slovenská republika považuje podľa MZVaEZ za mimoriadne dôležité vyvodenie právnej zodpovednosti voči vinníkom zodpovedných za zostrelenie lietadla, ktoré si vyžiadalo smrť 298 ľudí z viacerých štátov.

Proces vníma MZVaEZ ako „dôležitý medzník pre nájdenie pravdy, zadosťučinenie pre obete a ich blízkych a postavenie vinníkov tohto barbarského činu pred súd a ich následné spravodlivé potrestanie“.

Slovensko vyjadruje okrem plnej dôvery v súd aj odmietanie všetkých obvinení údajného spolitizovania postupu prokuratúry alebo súdu.

"Vzhľadom na pokračujúcu činnosť Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT) Slovenská republika vyzýva všetky krajiny a ďalších aktérov, aby plne spolupracovali pri vyšetrovaní v súlade s príslušnými rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN,“ uzatvára stanovisko rezortu diplomacie.

Prvé súdne vypočúvanie podozrivých v kauze zostrelenia lietadla z roku 2014 - troch občanov Ruska a jedného občana Ukrajiny - bude 9. marca. Vyšetrovaním sa zistilo, že lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines sa zrútilo po zásahu raketou zem-vzduch vypálenou zo systému Buk, a to v oblasti vzdialenej od hraníc s Ruskom asi 35 kilometrov.

Odpaľovacie zariadenie bolo na východ Ukrajiny prevezené z ruskej raketovej brigády v ruskom meste Kursk. Moskva akýkoľvek podiel viny na zostrelení malajzijského lietadla odmieta.