Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Na ESĽP máme 160 sťažností, na zvýšenej zaťaženosti sa nepodieľame

Na snímke predseda Európskeho súdu pre ľudské práva Guido Raimondi (vpravo), ktorého prijal prezident SR Andrej Kiska (vľavo) v Prezidentskom paláci v Bratislave 2. marca 2017. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V rámci návštevy Slovenskej republiky to dnes uviedol predseda Európskeho súdu pre ľudské práva.

Bratislava 2. marca (TASR) – Na súčasnej preťaženosti Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu sa Slovensko nepodieľa. V rámci návštevy Slovenskej republiky to dnes uviedol predseda tohto súdu Guido Raimondi.

Na stretnutí s čelnými predstaviteľmi slovenskej justície v Miestodržiteľskom paláci Raimondi uviedol, že zaťaženosť štrasburského súdneho dvora sa zvýšila, počet sťažností prichádzajúcich na súd stúpol najmä po pokuse o štátny prevrat v Turecku a vlani dostali aj veľký počet sťažností týkajúcich sa preplnených väzníc v Rumunsku a Maďarsku.

Momentálne je podľa Raimondiho na ich súde približne 85.000 sťažností, ale už prednedávnom výrazne klesol nápad vecí zo SR. V súčasnosti je na ESĽP okolo 160 sťažností a teda Slovenská republika nevytvára veľký problém s nevybavenými sťažnosťami, ktoré trápia ESĽP, povedal šéf štrasburského súdu.

Raimondiho prijala predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková, predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová a podpredseda Súdnej rady Ján Vanko. Raimondi podľa Patrície Némethovej zo zahraničného a tlačového referátu Súdnej rady zdôraznil úlohu Súdnej rady SR ako strážcu nezávislosti a nestrannosti súdnictva, ako aj úlohu nezávislých sudcov v súdnom systéme.

Preťaženosť ESĽP možno podľa Raimondiho riešiť dôsledným uplatňovaním Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd na národnej úrovni, ale napríklad aj stážami sudcov členských krajín Rady Európy na ESĽP a tiež dialógom medzi národnými inštitúciami a ESĽP prostredníctvom európskej Siete najvyšších súdov.