Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nečakal som, že do vesmíru poletím ja, spomína Ivan Bella

Astronaut Ivan Bell Foto: FOTO TASR ARCHÍV Vladimír Benko
V roku 1964 sa narodil plukovník Armády SR, je prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Pobyt prvého a jediného slovenského kozmonauta vo vesmíre trval sedem dní 21 hodín a 56 minút.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Prvý a jediný slovenský kozmonaut Ivan Bella nečakal, že do vesmíru skutočne poletí on. Očakával, že uprednostnia služobne staršieho kolegu Michala Fuliera, ktorý sa na kozmický let pripravoval tiež.

"Prvýkrát sme sa dozvedeli, kto by mohol poletieť, asi v polovici prípravy. Neočakával som to. Očakával som, že prednosť dostane Michal Fulier, ktorý je o 10 rokov starší, mal vyššiu hodnosť, bol vo vyššej funkcii. Že mne povedia, ty si ešte mladý, ešte dostaneš šancu," opísal Bella v rozhovore pre TASR svoje prvé pocity po tom, ako sa dozvedel, že do vesmíru zrejme poletí on.

Definitívny verdikt sa dozvedel približne tri dni pred štartom. Tam už nastúpila radosť a súčasne pocit zodpovednosti. "Pocity boli zmiešané. Na jednej strane radosť, na druhej som si začal uvedomovať tú obrovskú zodpovednosť. Začal som si uvedomovať, že Slováci nielen na Slovensku, ale na celom svete budú s veľkým napätím sledovať celý let a budú zvedaví, ako zvládnem svoje úlohy a ako budem reprezentovať Slovensko," povedal.

Bella priznal, že ako dieťa chcel byť čímkoľvek, svoj sen o lete do vesmíru však začal snívať až vtedy, keď sa naskytla reálna šanca. Dovtedy sa touto otázkou nezaoberal. "Sústreďoval som sa, aby som vykonával svoju prácu čo najlepšie a reálne som začal uvažovať o možnosti stať sa kozmonautom v čase, keď sa táto možnosť vyskytla. Než sa do kozmu dostal, absolvoval podľa vlastných slov veľmi náročný výcvik a stovky rozličných vyšetrení."

Ruský lekár meria pulz prvému slovenskému kozmonautovi Ivanovi Bellovi krátko po pristátí 28. februára 1999 v kazašskej stepi neďaleko mesta Arkalyk
Foto: TASR/Vladimír Benko


Raketa Sojuz TM-29 na palube s Bellom sa z kozmického strediska Bajkonur v Kazachstane vzniesla 20. februára 1999 a 22. februára sa spojila s ruskou orbitálnou stanicou Mir. Slovenský kozmonaut na orbite vykonal viacero pokusov v oblasti lekárskej vedy, jedinečný bol najmä test s prepelicami zameraný na možnosť ich prežitia počas dlhodobých letov. Jeho pobyt vo vesmíre trval sedem dní 21 hodín a 56 minút. Skončil sa 28. februára 1999 o 03.15 h SEČ mäkkým pristátím v zasneženej kazašskej stepi.



Prvý slovenský kozmonaut sa volá Ivan Bella.

Let prvého kozmonauta Slovenskej republiky sa konal na základe uznesenia vlády z roku 1997. Celkové náklady na experiment dosiahli výšku 15,6 milióna Sk (slovenské koruny) a boli uvoľnené v rámci deblokácie ruského dlhu.

Ivan Bella sa narodil 21. mája 1964 v Brezne. V rokoch 1979-1983 študoval na Vojenskom gymnáziu v Banskej Bystrici. V štúdiu pokračoval na Vysokej vojenskej leteckej škole SNP v Košiciach (1983-1987). Od roku 1983 bol pilotom. Od roku 1993 slúžil v 33. leteckej základni stíhacích a bombardovacích lietadiel v Malackách. Lietal na strojoch MiG-21 a SU-22.

V auguste 1998 vybrali Ivana Bellu za člena hlavnej rusko-francúzsko-slovenskej posádky 27. expedície na vesmírnu stanicu Mir.

Ivan Bella prešiel prísnymi testami a absolvoval takmer rok trvajúci náročný výcvik v centre pre prípravu kozmonautov v ruskom Hviezdnom mestečku. Raketa Sojuz TM-29 sa z kozmického strediska Bajkonur v Kazachstane vzniesla 20. februára 1999 a 22. februára sa spojila s ruskou orbitálnou stanicou Mir. Ivan Bella na orbite vykonal viacero pokusov v oblasti lekárskej vedy, jedinečný bol najmä test s prepelicami zameraný na možnosť ich prežitia počas dlhodobých letov.

Jeho pobyt vo vesmíre trval sedem dní 21 hodín a 56 minút. Skončil sa 28. februára 1999 o 03.15 h SEČ mäkkým pristátím v zasneženej kazašskej stepi.

Po misii v kozme Bella pôsobil na Ministerstve obrany SR, v roku 2004 sa stal pridelencom obrany SR na Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Moskve. V lete 2007 ukončil svoje pôsobenie na tomto poste. V roku 2013 sa stal pridelencom Ministerstva obrany SR na Ukrajine.

Prezident SR v roku 1999 prepožičal Ivanovi Bellovi štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. V apríli 1999 udelilo mesto Brezno svojmu rodákovi čestné občianstvo. Meno slovenského kozmonauta nesie od roku 1999 asteroid Ivanbella s priemerom približne šesť km.