Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

SR je najväčším importérom islamských radikálov z Guantánama v regióne

Prvý podpredseda strany Slovenskej národnej strany (SNS) Jaroslav Paška počas tlačovej konferencie po 19. mimoriadnom sneme SNS 6. septembra 2014. Foto: TASR/Branislav Račko

Slovenská vláda je najväčším importérom islamských radikálov z Guantánama v regióne. Pre TASR to vyhlásil prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Bratislava 8. januára (TASR) - Slovenská vláda je najväčším importérom islamských radikálov z Guantánama v regióne. Pre TASR to vyhlásil prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

"Vyvraždenie novinárov v parížskej redakcii satirického magazínu Charlie Hebdo nám potvrdilo, že islamský radikalizmus je pre európsku, liberálnu, civilizovanú spoločnosť stále väčším nebezpečenstvom," konštatuje Paška. "Preto je nepochopiteľné, že vláda SR neustále nezodpovedne hazarduje s bezpečnosťou našej krajiny a zváža k nám na údajné začlenenie do našej spoločnosti čoraz viac islamských radikálov z amerického väzenia v Guantáname," dodáva.

Paška pripomína, že Slovensko už prijalo z amerického internačného tábora osem väzňov, zatiaľ čo Česi ani Rakúšania žiadneho, Maďari, Bulhari, Lotyši, Švédi a Dáni jedného, Taliani, Íri, či Portugalci dvoch a Nemecko iba troch.

"Možno treba vedieť, že integračný program obsahuje aj ubytovanie, stravovanie, každodenné profesionálne tlmočenie, jazykovú prípravu, školy a vzdelávanie pre deti, či zdravotnú starostlivosť pre všetkých členov širokej rodiny, ktorých si k nám bývalí teroristi dovedú," vyhlásil Paška. Dodal, že aj francúzska vláda sa správala k islamistom veľkoryso. "Okrem iného do 66-miliónovej krajiny prijala deviatich islamistov z Guantánama. A dnes zbiera trpkú úrodu z podceňovania rizika," vyhlásil Paška.

Dodal, že len pred necelými dvomi mesiacmi k nám vláda Roberta Fica vláda nechala priviezť dvoch doposiaľ v USA prísne strážených väzňov. "Štyridsaťosemročný Tunisan Hišam Bin Alih Bin Amor Sliti bol Američanmi zadržaný v máji 2007. V roku 2004 bol odsúdený za členstvo v islamistickej teroristickej organizácii Tuniská bojová skupina, ktorá má aktívne bunky v Európe a je sesterskou teroristickou organizáciou hnutia al-Káida," konštatuje Paška.

"Podľa dokumentov amerického ministerstva obrany, ktoré sú dostupné na stránkach The New York Times, bol aktívny v islamskom odboji, plánoval útok na leteckú základňu USA v Belgicku, ktorý sa podarilo zmariť. Je považovaný za jedného z vrahov afganského politika Ahmeda Šáha Masúda. Armáda USA ho tiež podozrieva z útokov proti koaličným silám počas vojny v Afganistane," dodáva. Tunisan mal podľa neho úzke väzby na Globálnu džihádistickú podpornú sieť, ako aj na Alžírsku ozbrojenú islamistickú skupinu.

Tridsaťsedemročný Jemenčan Hussejn Salem Mohamed, rodák z Adenu, bol podľa neho Američanmi zatknutý v januári 2007.

"Bol príslušníkom islamistickej teroristickej organizácie al-Káida v Iráne, pre ktorú organizoval nábor ďalších džíhádistov v Pakistane. Z tajného dokumentu amerického ministerstva obrany vyplýva, že sa osobne poznal s viacerými členmi z al-Káidy vrátane rodinných príslušníkov Usámu bin Ládina," tvrdí Paška. "Islamistickým extrémistom poskytoval falošné cestovné doklady, aby mohli prejsť iránsko-afganskú hranicu. Údajne mal pod palcom aj sieť takzvaných bezpečných domov al-Káidy v Iráne a penziónov v Afganistane. Pri zadržaní mal falošné dokumenty, s ktorými sa mu podarilo dostať do Afganistanu," dodáva.

Upozorňuje, že podľa oficiálnych vyjadrení Ministerstva vnútra SR obaja bývalí väzni z Guantánama nepredstavujú pre Slovensko žiadne bezpečnostné riziko. "Otázkou preto ostáva, za čo ich teda v USA dlhé roky držali v najprísnejšie stráženej väznici? A prečo potom ministerstvo vnútra miesto ich pobytu na Slovensku tají?" pýta sa Paška.