Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Dnešnou nedeľou prešli viaceré cirkvi do druhej časti adventu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Dnešná tretia adventná nedeľa sa nazýva aj nedeľou radosti a zvýrazňuje advent ako obdobie radostného očakávania spomienky na narodenie Ježiša Krista, ktorý priniesol ľudstvu spásu.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Rímskokatolíci, evanjelici a veriaci ďalších kresťanských cirkví slávia dnes už tretiu adventnú nedeľu. V kostoloch i domácnostiach zapaľujú tretiu sviecu na adventnom venci.

Dnešná tretia adventná nedeľa sa nazýva aj nedeľou radosti a zvýrazňuje advent ako obdobie radostného očakávania spomienky na narodenie Ježiša Krista, ktorý priniesol ľudstvu spásu. A takisto očakávania konečného príchodu Krista na konci vekov.

V mnohých kresťanských chrámoch dnes pokračujú adventné koncerty alebo sa konajú pásma slova a hudby venované adventu či modlitbové stretnutia veriacich.

Kresťania sa v období adventu sústreďujú aj na pokánie, prichádzajú k svätej spovedi v oveľa väčšom počte ako v iných častiach roka, snažia sa viac myslieť na iných ľudí a konať dobré skutky.

Dnešná tretia adventná nedeľa alebo i sobota pred ňou je v Katolíckej cirkvi už tradične aj dňom, kedy katolícki biskupi požehnávajú a symbolicky vysielajú koledníkov Dobrej noviny. Počas tohto víkendu sa takéto stretnutia, počas ktorých biskupi symbolicky vyslali koledníkov, uskutočnili na desiatich miestach na Slovensku. Malí koledníci v sprievode dospelých v čase Vianoc, Nového roka a Troch kráľov navštevujú rodiny, spievajú koledy a vinšujú ľuďom šťastie a zdravie a zároveň zbierajú finančné prostriedky na podporu projektov rozvojovej spolupráce v afrických krajinách.