Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Slovenský a maďarský prezident si uctili obete havárie pri obci Hejce

Na snímke zľava prezident Maďarska János Áder a prezident SR Andrej Kiska pri pamätníku v obci Hejce. Foto: TASR/Roman Hanc

Vojenský špeciál so 43 ľuďmi na palube havaroval v roku 2006 zhruba 50 kilometrov od košického letiska, kde mal pristáť.

Hejce 19. januára (TASR) – Pamiatku 42 obetí havárie slovenského vojenského lietadla si dnes v maďarskej obci Hejce uctili prezidenti SR a Maďarska Andrej Kiska a János Áder. Najväčšia tragédia v novodobej histórii slovenských ozbrojených síl sa stala pred desiatimi rokmi. Lietadlo AN-24, ktoré viezlo slovenských vojakov z Kosova, havarovalo 19. januára 2006 neďaleko slovensko-maďarských hraníc.

Slovenský prezident v príhovore pripomenul, že slovenskí vojaci sa práve vracali domov z úspešnej misie, v ktorej pomáhali chrániť mierový a bezpečný život. "Zišli sme sa tu dnes preto, aby sme povedali, že sme nezabudli a nikdy nezabudneme. Najväčšiu úctu im vzdáme, ak budeme pokračovať v ich misii, budeme sa snažiť o dobré Slovensko a budovať jeho dobré meno doma i v zahraničí," uviedol Kiska.



Prezidenti a ministri obrany oboch krajín položili vence na mieste tragédie na vrchu Borsó, ako aj pri pamätníku v Hejciach, kde sa konal spomienkový akt. Spolu s nimi si obete pripomenuli aj námestník generálneho tajomníka NATO pre operácie Patrick Turner, predstavitelia ozbrojených síl a ďalších inštitúcií, rodiny obetí i obyvatelia obce.

Minister obrany SR Martin Glváč konštatoval, že 19. január 2006 je najčernejším dňom v novodobej histórii slovenských ozbrojených síl a poukazuje na černejšiu stránku vojenského života. "Je našou absolútnou povinnosťou sa tu každoročne stretávať a povedať rodinným príslušníkom, pozostalým, priateľom – ďakujeme vám. Myslím si, že sme im to dlžní," povedal pri pamätníku.



Pamiatku svojich zosnulých kolegov si prišiel uctiť aj jediný preživší, kapitán Martin Farkaš, ktorý naďalej slúži ako vojak. Spomienky na kamarátov, spoločné chvíle i tragickú udalosť sú stále živé. "Mne sa to zdá veľmi nespravodlivé, lebo je to desať rokov, ja si žijem svoj život, mám rodinu, krásnu dcéru, a všetci tí ostatní zomreli a nemali možnosť žiť ďalej, a ja neviem, na koho sa mám hnevať," povedal novinárom.

Vojenský špeciál AN-24 so 43 ľuďmi na palube havaroval v lesnatom teréne, zhruba 50 kilometrov od košického letiska, kde mal pristáť. O život prišlo 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany. Vojaci sa vracali z misie NATO v Kosove (KFOR).

Na pamiatku tragickej udalosti stojí od roku 2007 v obci pamätník. Ústredným motívom je bronzová socha padajúcej postavy obkolesená do bronzu zaliatymi šesťmetrovými stromami, ktoré sa zlomili pri páde lietadla.

Slovenský prezident sa dnes poďakoval občanom obce Hejce za ich pomoc a obetavosť po páde lietadla, starostlivosť o pamätník, ako aj vždy vrelé privítanie. "Som tiež veľmi rád, že si toto desiate výročie uctili aj prezident, minister obrany a ďalší významní predstavitelia Maďarska," dodal.