Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Šéf maďarskej diplomacie navštívi Košice

János Martonyi Foto: TASR/Michal Svítok

János Martonyi pricestuje do Košíc v stredu pri príležitosti maďarského štátneho sviatku 57. výročia protikomunistickej revolúcie.

Bratislava/Budapešť 22. októbra (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi navštívi v stredu 23. októbra Košice pri príležitosti maďarského štátneho sviatku 57. výročia protikomunistickej revolúcie.

Ako dnes TASR informoval tlačový odbor maďarského rezortu diplomacie, minister sa na pôde maďarského konzulátu stretne s predstaviteľmi košických maďarských organizácií, potom bude rokovať s primátorom Košíc Richardom Rašim.

Spoločne s predsedom Košického samosprávneho kraja Zdenkom Trebuľom otvoria vo Východoslovenskom múzeu výstavu Paralelné príbehy - Budapešť a Košice, hlavné mesto a centrum regiónu v druhej polovici 19. storočia.

Revolúcia v Maďarsku vypukla 23. októbra 1956. K pokojnému protestu študentov, ktorí požadovali väčšie politické slobody, sa postupne pridala inteligencia, robotníci i roľníci, ktorí žiadali slobodu po rokoch stalinistického útlaku.

Demonštrácie prerástli do ozbrojeného odporu proti sovietskym vojakom, ktorí mali potlačiť revolúciu. Tú po dvoch týždňoch krvavo potlačila sovietska Červená armáda, pričom zahynulo takmer 3000 osôb, 12.000 ďalších utrpelo zranenia a približne 200.000 ľudí utieklo na Západ.