Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra už pozná cenu elektronického trhoviska

Minister vnútra Robert Kaliňák Foto: TASR/Martin Baumann

Jeho zriadenie a prevádzka počas ôsmich rokov by si podľa neoficiálnych informácií vyžiadala náklady v sume približne 20 miliónov eur.

Bratislava 2. apríla (TASR) – Ministerstvo vnútra SR už vie, koľko by stálo zriadenie elektronického trhoviska, teda miesta, kde by mohli orgány verejnej správy nakupovať online. Cena je však v prípade nákupu softvéru a hardvéru a rovnako aj v prípade, že by túto službu štátu poskytoval niekto iný, vyššia, ako sa pôvodne predpokladalo. Potvrdil to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Obe možnosti sa podľa neho momentálne vyhodnocujú.

"Keďže tie náklady nie sú malé, chceme zvážiť, či zavedenie elektronického trhoviska prinesie ten efekt, ktorý od neho očakávame," dodal Kaliňák. Zriadenie elektronického trhoviska a jeho prevádzka počas ôsmich rokov by si podľa neoficiálnych informácií vyžiadala náklady v sume približne 20 miliónov eur. Definitívne rozhodnutie by malo padnúť do konca apríla.

Elektronické trhovisko je zákonom definované ako informačný systém verejnej správy, ktorý má slúžiť na zabezpečenie ponuky a nákupu tovarov, stavebných prác alebo služieb bežne dostupných na trhu. V praxi by malo fungovať tak, že pri podlimitných zákazkách by mohli štátne orgány nakupovať tak, že si z ponuky dodávateľov vyberú službu, stavebné práce alebo tovar, o ktorý majú záujem. Ostatní dodávatelia, registrovaní na elektronickom trhovisku, by potom mohli v stanovenej lehote predložiť výhodnejšiu ponuku. Elektronické trhovisko by podľa ministerstva vnútra mohlo priniesť viac transparentnosti do verejného obstarávania, rýchlejšie a lacnejšie nákupy.