Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SR neporušila zmluvu s EÚ, skôr MR tú z Versaillses, tvrdí Mikolášik

Miroslav Mikolášik Foto: TASR

Europoslanec upresnil, že práve spomínané medzinárodné právo ukladá hosťujúcemu štátu povinnosť zabezpečiť bezpečnosť hlave iného štátu bez ohľadu na to, či ide o oficiálnu alebo súkromnú návštevu.

Brusel, 16. október (TASR-OTS) - „Na Slovensku sa už pred stáročiami zaužívalo príslovie – hosť do domu, Boh do domu, a som rád, že Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu v týchto chvíľach ukázal, že platí dodnes, hoci Maďarská republika sa posledné tri roky snažila Európu a svet presvedčiť o opaku,“ privítal poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Mikolášik dnešné rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu. Náš južný sused sa naň obrátil zo žalobou na Slovensko za to, že 21. augusta 2009 diplomatickou nótou prezidentovi Maďarska Lászlóovi Sólyomovi odoprelo vstup na svoje územie, kde sa chcel podľa vlastných slov ako súkromná osoba zúčastniť odhalenia sochy Svätého Štefana v Komárne.

„Versaillská zmluva definitívne ukončila existenciu veľkého Uhorska a stanovila štátnu hranicu medzi dvoma nezávislými štátmi. Tým, že ju László Sólyom vo funkcii maďarského prezidenta mal v úmysle prekročiť, podliehala jeho cesta pravidlám medzinárodného práva verejného, ktoré upravuje vzťahy medzi jednotlivými štátmi a ktoré EÚ ako subjekt medzinárodného práva musí rešpektovať,“ dodal Mikolášik.

Europoslanec ďalej upresnil, že práve spomínané medzinárodné právo ukladá hosťujúcemu štátu povinnosť zabezpečiť bezpečnosť hlave iného štátu bez ohľadu na to, či sa jedná o oficiálnu alebo súkromnú návštevu. „Na hlavy štátov sa teda z dôvodu diplomatických výsad neuplatňujú všetky pravidlá o voľnom pohybe osôb, tak ako to platí pre ostatných občanov únie, preto Slovensko nemalo povinnosť zaručiť prezidentovi inej krajiny vstup na svoje územie.“ Keby zmyslom krokov mnohých maďarských politikov bola naozaj úcta k patrónovi ich národa sv. Štefanovi, nasledovali by podľa europoslanca jeho učenie. „Svätoštefanských odkaz celkom určite nie je v odhaľovaní jeho sôch na cudzom území, ale v napĺňaní jeho myšlienok, ktoré zhrnul v ponaučeniach svojmu synovi. A toho prosil o rešpekt voči susedom a cudzincom. Plánovaná návšteva hlavy maďarského štátu bola, bohužiaľ, presným opakom týchto Štefanových odporúčaní.“

Mikolášik je jedným z trinástich slovenských europoslancov, už štyrikrát bol hlavným spravodajcom Európskeho parlamentu, pôsobí v ňom od roku 2004. Je členom výborov pre regionálny rozvoj, životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín.