Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Hladiny tokov stúpajú, kritická situácia je v Kežmarku aj na Orave

Na snímke muž sa pozerá na rozvodnený Beliansky potok v obci Ždiar v Belianskych Tatrách vo štvrtok 15. mája 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili aj v Sabinove.

Bratislava 15. mája (TASR) - V okrese Kežmarok i v Sabinove vyhlásili ešte pred 20.00 h v dôsledku hroziacich povodní tretí stupeň povodňovej aktivity. Úroveň vodnej hladiny, ktorá zodpovedá tretiemu povodňovému stavu dosiahli aj toky v okolí Liptovskej Sielnice a na viacerých miestach na Orave.

V meste Kežmarok, kde veľmi rýchlo stúpa hladina rieky Poprad aj Ľubického potoka, zasadá na tamojšom okresnom úrade od 20.00 h krízový štáb. V obci Ždiar hrozí, že sa v niektorých častiach vyleje miestny Beliansky potok.

V Sabinove je tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásený od 19.30 h. Hladina rieky Torysa dosiahla podľa meraní o 21.00 h výšku 257 cm. "V meste momentálne rokujeme s vodármi o ďalšom postupe. Máme už dohodnutých väzňov na pomoc, ak by bolo treba, a tiež mobilizujeme ľudí,“ povedal pre TASR primátor Sabinova Peter Molčan.

Úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity dosiahla už po 19.00 h hladina potoka Kvačianka v obci Liptovská Sielnica. Merania o 21.00 h zaznamenali, že výška hladiny stúpla na 282 cm.

Tretí povodňový stupeň dosiahla aj Oravica v Trstenej, kde namerali výšku hladiny toku na úrovni 306 cm. V Jablonke dosiahli hladiny tokov Piekelnik a Čierna Orava o 21.00 h 324 resp 358 cm.

Na snímke bager odstraňuje nánosy spod mosta na rozvodnenom Ľubickom potoku v Kežmarku vo štvrtok 15. mája 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš