Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

SR ponúka Turecku intenzívnejšiu spoluprácu vo vede

Na snímke turecký premiér Recep Tayyip Erdogan (vľavo) a slovenský premiér Robert Fico na slovensko-tureckom ekonomickom fóre 6. februára 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Fico poďakoval za nedávnu ratifikáciu dvoch významných dohôd zo strany tureckého parlamentu týkajúcich sa podpory a ochrany vzájomných investícií a o sociálnom zabezpečení.

Bratislava 6. februára (TASR) – Praktické otázky, ktoré napomôžu lepším hospodárskym vzťahom, riešili premiéri Slovenska a Turecka Robert Fico a Recep Tayyip Erdogan počas svojho dnešného rokovania v Bratislave.

Keďže podľa Fica nie sú medzi krajinami žiadne otvorené politické otázky, môžu sa zamerať na ekonomickú spoluprácu. Dohodli sa na tom, že dnešnú oficiálnu návštevu Erdogana využijú na maximálne otvorenie dverí podnikateľským subjektom na oboch stranách.

Fico poďakoval za nedávnu ratifikáciu dvoch významných dohôd zo strany tureckého parlamentu týkajúcich sa podpory a ochrany vzájomných investícií a o sociálnom zabezpečení. "Bude to vynikajúci nástroj na zintenzívnenie a výrazné zrýchlenie našich ekonomických vzťahov a spolupráce," podotkol na tlačovej konferencii Erdogan.

Slovensko má veľký záujem o kooperáciu pri dodávkach plynu cez svoje územie. V oblasti vedy a výskumu navrhuje tri konkrétne projekty, a to v oblasti výroby elektriny z jadra, aplikácie a vývoja bezpečnostných systémov pre plynové alebo ropovodné potrubia. Posledným je návrh na vytvorenie spoločného vedecko-výskumného centra v Istanbule.

Partneri sa tiež dohodli na tom, že vyvinú maximálne úsilie pri liberalizácii vízovej povinnosti. Ako Fico dodal, v tejto otázke sa treba riadiť schengenskými pravidlami a zákonodarstvom Turecka. Od svojho partnera získal prísľub, že po jeho návrate do vlasti podnikne všetky príslušné kroky na možné odstránenie tejto prekážky. Erdogan je presvedčený o tom, že k zľaveniu vízovej povinnosti príde recipročne aj pre občanov jeho krajiny, hlavne čo sa týka športovcov, záujemcov o štúdium, pracovníkov v oblasti vedy a výskumu.

Turecký premiér poďakoval za podporu Slovenska v mnohých oblastiach medzinárodných stykoch a diplomacie, ako aj ich úsiliu pri vstupe do EÚ. Poukázal na jednu vec, ktorú majú s Ficom spoločnú. A síce, že Smer-SD vyhral trikrát za sebou voľby, pričom Erdogana tretí raz potvrdili v jeho funkcii. "Dúfam, že jeho úspechy nikdy neskončia," povedal na adresu svojho slovenského partnera.