Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Traja prezidentskí kandidáti sú za odluku cirkvi, majú však podmienky

Prezidentskí kandidáti zľava Peter Osuský, Andrej Kiska, Ján Čarnogurský a Radoslav Procházka Foto: TASR/Jana Jurčišinová

V Spišskej Kapitule sa uskutočnila verejná debata štyroch prezidentských kandidátov.

Spišská Kapitula 5. októbra (TASR) – V rámci Dní Ladislava Hanusa sa uskutočnila dnes v Spišskej Kapitule verejná debata štyroch kandidátov na prezidenta SR. Pozvanie Fóra pre kultúru prijali Radoslav Procházka, Peter Osuský, Ján Čarnogurský a Andrej Kiska.

Každý kandidát dostal desať minút na vlastnú prezentáciu a priblíženie svojho volebného programu. Potom nasledovali otázky moderátorov, ktorí sa pýtali, či je na Slovensku demokracia, tiež na politické zaradenie uchádzačov o post prezidenta, keďže ich podľa moderátorov väčšina ľudí vníma ako pravicových.

"Chceli by sme ešte prejsť otázky týkajúce sa vzťahu cirkvi a štátu, teda ich odluky, aký je pohľad prezidentských kandidátov na to a potom už dáme priestor publiku, aby sa vyprofilovali na základe jeho otázok," povedal predseda Fóra pre kultúru Marek Hrubčo.

Uchádzači o miesto v Prezidentskom paláci odluku cirkvi od štátu za istých podmienok podporujú. Ján Čarnogurský uviedol, že cirkvi s veľkým počtom veriacich by sa s touto odlukou vyrovnali, menšie však nie a na to treba podľa neho myslieť. Peter Osuský podporuje odluku cirkvi od štátu, štát by však mal podľa neho podporovať napríklad sociálne domovy a podobné zariadenia, ktoré cirkev prevádzkuje. Radoslav Procházka sa vyjadril za odluku, avšak podľa nemeckého modelu financovania cirkvi. Podľa neho by daňovníci rozhodli o pridelení časti svojej dane cirkvi. Podľa Andreja Kisku túto tému vôbec netreba otvárať, pretože ľudí trápia veci ako zdravotníctvo či sociálny systém.



Diváci sa pýtali prezidentských kandidátov napríklad na to, aký by mal byť prezident alebo na postoj, ktorý by ako hlavy štátu zaujali k justícii.