Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SR prispeje ku kontrole zákazu jadrových skúšok

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovensko by malo spolupracovať na príprave inšpektorov novej Organizácie Zmluvy o všeobecnom zákaze týchto skúšok.

Bratislava 24. mája (TASR) - Slovensko by malo spolupracovať na príprave inšpektorov novej Organizácie Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok. Vyplýva to z návrhu na uzavretie dohody s prípravnou komisiou organizácie, ktorú v úvode piateho rokovacieho dňa štvrtej schôdze Národnej rady SR predstavil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Po parlamente musí ešte zmluvu ratifikovať aj prezident.

Dokument počíta s vytvorením rozsiahleho medzinárodného monitorovacieho systému, ktorý bude tvoriť 321 monitorovacích staníc a 16 laboratórií. SR od začiatku podporuje činnosť prípravnej komisie pri napĺňaní jej mandátu na vybudovanie monitorovacieho systému a osobitne pri výcviku inšpektorov. Vo vojenskom priestore Turecký vrch na Záhorí sa konalo už osem medzinárodných poľných cvičení, testov a kurzov budúcich inšpektorov.

Dohoda sformalizuje a rozšíri doterajšiu spoluprácu. Na území Slovenska bude dočasný technický sekretariát organizácie pripravovať testy, cvičenia a tréning s použitím špecifických technológií. Ide o konkrétny príspevok Slovenska ku kontrole rešpektovania medzinárodnej zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok.

Tá zakazuje všetky jadrové skúšky na vojenské, ako aj civilné účely. SR je dlhodobým podporovateľom urýchleného nadobudnutia jej účinnosti. Podpísala ju 30. septembra 1996 a ratifikovala 3. marca 1998.

"Patrí medzi základné nástroje režimu nešírenia jadrových zbraní a predstavuje dôležitý krok k udržaniu a posilneniu globálnej bezpečnosti," pripomenul Lajčák. Podľa neho je tiež potrebné etablovať systém na overenie toho, ako sa dodržiava. "Slovensko je pripravené aktívne prispieť k vybudovaniu potrebného verifikačného režimu," deklaroval.