Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

SR sa minulý rok zúčastnila 20 aktivít v oblasti medzinárodných kríz

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Najviac z nich vyplývalo z členstva v EÚ a Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ďalšie organizovalo NATO a OSN.

Bratislava 28. marca (TASR) - Slovenskí vojaci, policajti a ďalší experti sa v roku 2017 zúčastnili 20 aktivít v oblasti medzinárodného krízového manažmentu. Najviac z nich vyplývalo z členstva v EÚ a Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ďalšie organizovalo NATO a OSN. Informuje o tom správa, ktorú v stredu vláda vzala na vedomie.

Slovensko pôsobilo najmä na západnom Balkáne, v krajinách Východného partnerstva, Afganistane, Iraku, na Cypre, Blízkom východe a Haiti. Prispelo tiež k prevencii nelegálnej migrácie v oblasti Stredozemného mora. Podľa správy patria práve tieto oblasti k prioritám zahranično-politického záujmu Slovenska.

Bezpečná situácia sa podľa správy v roku 2017 zhoršovala: "Vo všeobecnosti sa vytrácala konsenzuálnosť v medzinárodných vzťahoch, oslabovali sa hodnotové základy medzinárodnej politiky, dôvera a porozumenie medzi štátmi, prehlbovala sa nestabilita a napätie," opisuje. "Odpoveďou bol väčší dôraz na spoluprácu a spoločný postup v otázkach bezpečnosti na pôde medzinárodných organizácií," dodáva.

Aktivity Slovenska podľa správy zahŕňali "širokú škálu úloh od taktických činností, poradenských činností, výcvikových aktivít, po poskytovanie expertízy". Na zabezpečenie týchto aktivít vynaložila SR celkovo vyše 28,5 milióna eur. Väčšina prostriedkov pochádzala z rozpočtovej kapitoly Ministerstva obrany SR.