Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

SR sa pridala k deklarácii o ochrane humanitárneho personálu

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) počas tlačovej konferencie k predstaveniu návrhov novej Bezpečnostnej a Obrannej stratégie Slovenskej republiky v Bratislave 8. decembra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pristúpením k deklarácii dávajú štáty prísľub posúdiť svoju vnútroštátnu legislatívu týkajúcu sa ochrany poskytovania zdravotnej starostlivosti v ozbrojených konfliktoch.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Slovensko sa pripojilo k politickej deklarácii o ochrane humanitárneho a zdravotníckeho personálu. Podľa šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka (nominant SaS) tak Slovensko potvrdilo pozíciu o dodržiavaní medzinárodného práva. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Pripojenie sa Slovenskej republiky k deklarácii, dokumentu politickej povahy, je potvrdením našej dlhodobej pozície založenej na dodržiavaní noriem medzinárodného humanitárneho práva ako integrálnej súčasti pravidiel, na ktorých je vybudovaný medzinárodný poriadok," vyhlásil Korčok.

Pristúpením k deklarácii dávajú štáty prísľub posúdiť svoju vnútroštátnu legislatívu týkajúcu sa ochrany poskytovania zdravotnej starostlivosti v ozbrojených konfliktoch. Ďalším prvkom je posudzovanie prevozu zbraní z pohľadu rizík zneužitia a porušenia medzinárodného humanitárneho práva.

Deklarácia, ktorá je iniciatívou Francúzska, bola vypracovaná s cieľom implementovať rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN o ochrane zranených a chorých, zdravotníckeho a humanitárneho personálu v ozbrojených konfliktoch. Krajiny sa ňou tiež zaviazali vyzývať Bezpečnostnú radu OSN na riešenie opakovaných činov, ktoré bránia poskytovaniu zdravotnej starostlivosti v ozbrojenom konflikte.