Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

SR sa zúčastní na výstave EXPO 2015, štát to vyjde na 4 mil. eur

Vyplýva to z návrhu ministerstva hospodárstva, ktorý na dnešnom rokovaní schválila vláda.

Gabčíkovo 24. októbra (TASR) – Slovensko sa zúčastní na svetovej výstave EXPO 2015 v Miláne, ktorá sa uskutoční od 1. mája do 31. októbra 2015. Náklady na účasť na výstave v Taliansku budú pre štátnu kasu predstavovať takmer štyri milióny eur. Vyplýva to z návrhu ministerstva hospodárstva, ktorý na dnešnom rokovaní schválila vláda.

Z týchto financií by mali byť približne tri milióny určené na realizáciu expozície a 950.000 eur na prevádzkové náklady. Čerpanie prostriedkov by malo byť rozložené na obdobie rokov 2013-2015.

Oficiálne pozvanie na účasť Slovenska na výstave bolo zaslané ešte v januári 2011 vtedajšej predsedníčke vlády Ivete Radičovej. Slovenský kabinet však v novembri 2011 svojím súhlasom potvrdil len predbežný záujem o účasť na EXPO Miláno 2015, záväzný súhlas nebol prijatý. Napriek tomu talianska strana považovala účasť Slovenska na výstave za záväznú a organizačný výbor EXPO 2015 zaradil Slovenskú republiku medzi krajiny, ktoré účasť oficiálne potvrdili.

Základnou témou výstavy je "Uživiť planétu, energia pre život". Cieľom prvej časti ústrednej témy je sústrediť pozornosť medzinárodného spoločenstva na výmenu skúseností v oblasti výživy a jej udržateľnosti. Druhá časť témy "energia pre život" má prezentovať originálne metódy zabezpečenia výživy, ktorá dáva človeku energiu pre jeho plnohodnotný život.