Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

I. CIBULA: Britskí spravodajskí dôstojníci oceňujú spoluprácu so SIS

Na snímke budova SIS v Bratislave, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

V Londýne si osobitne pamätajú podiel SIS na akcii proti Pravej IRA v Piešťanoch v roku 2001, keď boli na Slovensku zadržaní traja írski teroristi.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Britská spravodajská komunita oceňuje spoluprácu so Slovenskou informačnou službou (SIS) aj tým, že jej predstavitelia sa zúčastnili na štyroch z desiatich medzinárodných sympózií Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD), organizovaných v spolupráci s Fakultou práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. Uviedol to pre TASR predseda ABSD a bývalý šéf rozviedky SIS Igor Cibula.

"Pred siedmymi rokmi prišiel na sympózium bývalý šéf britskej rozviedky MI6 Sir Richard Dearlove, ktorý prednášal o význame ľudskej dimenzie v spravodajskej činnosti. Na tohtoročnom – v poradí už 10. medzinárodnom sympóziu o aktuálnych úlohách a problémoch spravodajských služieb v zmenenom operačnom prostredí – vystúpil bývalý britský spravodajský dôstojník Anthony Monckton, ktorý pôsobil v Ženeve, Záhrebe, Banja Luke, Belehrade a vo Viedni. Uznávaný expert v oblasti boja proti terorizmu a erudovaný odborník pre oblasti strednej a východnej Európy a Balkánu hovoril na sympóziu o britskej bezpečnostnej stratégii a upozornil na hlavné výzvy, ktoré budú určovať bezpečnostné priority Veľkej Británie v nadchádzajúcom desaťročí," zdôraznil ďalej Cibula.

Cibula poukázal na pozitívne vyjadrenie Moncktona o spolupráci britských spravodajských služieb so spravodajskými službami niektorých postkomunistických štátov, medzi ktorými vyzdvihol spoluprácu so Slovenskou informačnou službou. "V Londýne si osobitne pamätajú podiel SIS na akcii proti Pravej IRA v Piešťanoch v roku 2001, keď boli na Slovensku zadržaní traja írski teroristi. Spolupráca SIS so zahraničnými službami sa v niektorých prípadoch priamo netýkala bezpečnostných záujmov Slovenska, ale mala význam pre bezpečnosť a záujmy našich euroatlantických spojencov," dodal na záver Cibula.