Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Smer nevyhlásil vojnu médiám, ale nepravdivým informáciám

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini Foto: TASR - Andrej Galica

V súvislosti so špekuláciami, že by po skončení slovenského predsedníctva mohol zo svojej funkcie odstúpiť minister vnútra Robert Kaliňák, Pellegrini takúto diskusiu v strane nezachytil.

Bratislava 11. decembra (TASR) – Na sobotňajšom (10. 12.) pracovnom sneme strany Smer-SD v Prešove sa nehovorilo o vojne s novinármi, ale o vojne s nepravdivými informáciami. V dnešnej diskusnej relácii V politike v televízii TA3 to uviedol podpredseda vládnej strany Peter Pellegrini.



Pellegrini médiám vytkol, že majú čo sa týka Smeru-SD niekedy dvojaký meter. Všíma si, že kauzy iných strán totiž prejdú spravodajstvom "elegantne" a rýchlo sa na ne zabudne, pri Smere-SD vzbudzujú aj najmenšie zlyhania veľký záujem. Vládna strana podľa neho dokáže znášať kritiku.

"Na sneme sa nehovorilo, že treba atakovať médiá, ale treba hovoriť absolútne pravdu," vysvetlil s tým, že hneď ako médiá použijú nepravdu je povinnosťou politikov to pomenovať. "Nemôže to byť súboj, ale nesmieme asi viac tolerovať, aby sme tu fungovali so zlými, zmätočnými alebo zmanipulovanými informáciami. To škodí nielen Smeru-SD, ale celej spoločnosti, lebo tá sa podľa toho správa," zdôraznil.

Podpredseda vládnej strany sa vyjadril aj ku kritickým slovám premiéra Roberta Fica, ktorý v reakcii na kauzu podozrení z predraženia slovenského predsedníctva v Rade EÚ nazval novinárov "špinavými protislovenskými prostitútkami". "Evidentne to predseda urobil cielene, aby tak vzbudil pozornosť médií a vzbudil ju veľmi široko a intenzívne, a začalo sa už o tom hovoriť," vysvetlil.

Šlo podľa neho o otvorenie debaty o kvalite informácií, ktoré poskytujú médiá. Tak ako sa vyžaduje profesionalita od politikov, treba vzbudiť záujem verejnosti, aby začala hodnotiť aj kvalitu práce novinárov, mieni Pellegrini. "Ak to vyjadrenie predsedu malo spôsobiť, že sa viac začína diskutovať o tom, ako to v skutočnosti vyzerá vo svete médií a možno nielen na Slovensku, ale aj v rámci Európy a možno aj vo svete, tak to splnilo účel," doplnil.

Nový impulz

Tak ako sa vyvíja spoločnosť, vyvíja sa aj politická strana a musí sa prispôsobovať novým trendom. To bolo podľa podpredsedu najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Petra Pellegriniho východisko jej sobotňajšieho (10.12.) pracovného snemu v Prešove. Na ňom sa ukázalo, že strana vie definovať jasné priority na krátke obdobie aj hovoriť o vzdialenejšej budúcnosti.

"Smer po 17 rokoch prišiel do bodu, kedy musí sám uvažovať o tom, ako nastaviť ďalšie pôsobenie. Som veľmi rád, že prišiel nový impulz vo forme tvorby nového programu sociálno-demokratickej strany na Slovensku na nasledujúce roky," dodal Pellegrini.

Podľa vlastných slov je presvedčený, že sociálna demokracia na Slovensku má miesto a bude úspešne pokračovať ďalej. "Som presvedčený o tom, že strana Smer-SD je postavená na takých základoch, že môže fungovať ako štandardná sociálno-demokratická strana v iných krajinách, kde je ich história 40, 50, 60 rokov, vymení sa iks predsedov, podpredsedov, prichádzajú nové generácie, ale projekt a politika zostáva," podčiarkol.

V súvislosti s poklesom preferencií Smeru v poslednom období nevládne podľa Pellegriniho v strane panika. Sami si totiž uvedomujú, že sa nebude opakovať situácia, keď vo voľbách v roku 2012 získali 44 percent hlasov a následne vládli sami. Potenciál pre Smer-SD vidia v rozpätí 25 – 30 percent. "Ak sa budeme hýbať niekde v tomto intervale, myslím si, že môžeme byť spokojní," konštatoval.

Prepad preferencií

Pripustil, že ak by prípadný trend prepadu preferencií pokračoval ďalej, budú sa musieť v strane zamýšľať a analyzovať, v čom je problém a ako ho riešiť. "Ja som veľmi pragmatický človek, nemaľujem si ružový svet. Žijeme v realite, treba tieto náznaky veľmi pozorne vnímať a tam, kde sa dá, budeme musieť na to zodpovedne reagovať, aby takýto prípadný trend nepokračoval," dodal Pellegrini.

V súvislosti so špekuláciami, že by po skončení slovenského predsedníctva v Rade EÚ mohol zo svojej funkcie odstúpiť minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák, Pellegrini takúto diskusiu v strane nezachytil. "Pán Kaliňák získal hlasy vo voľbách na podpredsedu, bol legitímne zvolený, snem neodmietol jeho kandidatúru, pokračuje ďalej na jednom aj druhom poste," zdôraznil. Obmena v strane bude podľa neho pokračovať v budúcnosti postupne a prirodzeným spôsobom tak, ako vždy doteraz.

Eurofondy

Slovensko aj počas svojho predsedníctva v Rade EÚ bojuje o to, aby sa v nejakej forme zachovali eurofondy pre menej rozvinuté krajiny EÚ aj po roku 2020. Uviedol podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Pellegrini (Smer-SD), ktorý má túto oblasť na starosti.

"Musíme si priznať, že už to možno nebude toľko miliárd, ako to bolo v tomto období. Ale musíme aj na pôde EÚ robiť všetko pre to, aby sme aj po roku 2020 mohli z Európy prijímať tieto zdroje," zdôraznil. Podľa neho sa v tejto súvislosti dosahujú "pekné úspechy", aj keď hovoriť o definitívnom riešení je ešte predčasné.

Pellegrini upozornil, že v súvislosti s očakávaným odchodom Veľkej Británie z EÚ sa bude pravdepodobne meniť celý rozpočet únie, keďže príde o veľkú časť príjmov. Na druhej strane však podľa neho treba diskutovať už v predstihu o financovaní v novom programovom období, teda po roku 2020.

"Musíme to predpripraviť, pre mňa je deadline rok 2018, kedy by sme to mali mať na stole rozhodnuté a pevne verím, že sa nám pre Slovensko podarí vybojovať ešte pár miliárd, aby sme mohli zlepšiť život obyvateľov Slovenska," dodal podpredseda vlády.