Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

SR má dva mesiace na prijatie smernice o batériách, inak jej hrozí súd

Európska komisia žiada Slovenskú republiku, aby uviedla svoje vnútroštátne právne predpisy do súladu so smernicou o batériách.

Brusel/Bratislava 24. januára (TASR) - Európska komisia vydala dnes prvý tohoročný prehľad o porušení právnych predpisov zo strany členských štátov EÚ. Komisia prijala 171 rozhodnutí vrátane 24 odôvodnených stanovísk a desiatich podnetov pre Súdny dvor EÚ, z ktorých sedem zahŕňa aj finančné sankcie. Slovensko je spomenuté v oblasti životného prostredia v súvislosti s nedodržaním smernice o batériách.

Komisia vo svojom mesačnom súhrne rozhodnutí o porušení právnych predpisov uviedla, že podniká právne kroky proti sedemnástim členským štátom únie z dôvodu nesprávneho plnenia ich záväzkov, ktoré im vyplývajú z právnych predpisov EÚ.

Cieľom týchto rozhodnutí, ktoré sa týkajú mnohých odvetví, je zabezpečiť správne uplatňovanie právnych predpisov EÚ v prospech občanov a podnikov.

Európska komisia žiada Slovenskú republiku, aby uviedla svoje vnútroštátne právne predpisy do súladu so smernicou o batériách.

Slovensko malo transponovať smernicu do 26. septembra 2008. Komisia poslala SR v júni 2012 formálnu výzvu. Vzhľadom na to, že Slovenská republika doposiaľ neprijala náležité právne predpisy, EK jej posiela odôvodnené stanovisko, čo je druhá fáza konania o porušení právnych predpisov, a dáva jej dva mesiace na odpoveď.

Ak komisia nedostane odpoveď v uvedenej lehote, môže sa obrátiť na Súdny dvor EÚ.

"Ministerstvo životného prostredia si toto dedičstvo minulosti uvedomuje a nedostatky odstráni novelou zákona o odpadoch," reagoval pre TASR hovorca rezortu Maroš Stano. Priblížil, že právna norma sa pripravuje už dlhší čas a do legislatívneho procesu sa dostane vo februári.