Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

SR spoluorganizovalo na pôde OSN podujatie pre boj s detskou rakovinou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Teší ma, že sme súčasťou celosvetového projektu, ktorého cieľom je zvýšiť úspešnosť liečenia detí trpiacich onkologickými ochoreniami, uviedla prezidentka na sociálnej sieti Facebook.

New York 22. septembra (TASR) - Slovenské prezidentka Zuzana Čaputová otvorila vo štvrtok na pôde OSN sprievodné podujatie v rámci globálnej iniciatívy pre boj s detskou rakovinou. Jeho organizátorom bolo slovenské ministerstvo zdravotníctva v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a inými partnermi.

"Teší ma, že sme súčasťou celosvetového projektu, ktorého cieľom je zvýšiť úspešnosť liečenia detí trpiacich onkologickými ochoreniami," uviedla prezidentka na sociálnej sieti Facebook.

Dodala, že rezort zdravotníctva podujatie spoluorganizoval, pretože Slovensko má v boji s detskou rakovinou dobré výsledky a cenné skúsenosti. "Slovensko už svojimi aktivitami prispelo k tomu, že sa podarilo naplniť cieľ, aby v každej krajine sveta existovalo špecializované centrum detskej onkológie," uviedla Čaputová.

Podujatie by podľa nej mohlo zlepšiť starostlivosť o detských onkologických pacientov na Slovensku i vo svete. "Každé dieťa bez rozdielu na to, v akej krajine sa narodí, musí dostať šancu vyliečiť sa z tejto zákernej choroby," uviedla.

Na sprievodnom podujatí k problematike onkologických ochorení u detí pri príležitosti 78. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN sa okrem prezidentky zúčastnil i slovenský minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Globálnu iniciatívu onkologických ochorení u detí (GICC) spustila WHO aj v spolupráci so Slovenskou republikou v roku 2018. GICC zahŕňa viac ako 80 krajín zo všetkých regiónov sveta. Cieľom je do roku 2030 zlepšiť úspešnosť liečby rakoviny u detí na úroveň minimálne 60 percentnej miery prežitia detských onkologických pacientov na celom svete, uvádza na svojej webovej stránke ministerstvo zdravotníctva SR.