Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS: Premiér chce odradiť učiteľov od štrajku

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vyjadrenie Fica, že vláda nemôže do 5. marca, kedy sú parlamentné voľby, nič viac pre učiteľov urobiť, považuje šéf SDKÚ-DS za mimoriadne nešťastné.

Bratislava 23. januára (TASR) - Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo vníma dnešné vyhlásenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ako snahu odradiť čo najviac nerozhodnutých učiteľov od pondelkového (25.1.) ostrého štrajku, ako aj vyvolať v spoločnosti nechuť.



"Posledné mesiace sledujeme u premiéra obrovské nasadenie a angažovanosť pri utečeneckej kríze, len škoda, že takéto nasadenie pri riešení problémov nepociťujú naši učitelia ani zdravotníci," poznamenal Frešo.

Vyjadrenie Fica, že vláda nemôže do 5. marca, kedy sú parlamentné voľby, nič viac pre učiteľov urobiť, považuje za mimoriadne nešťastné.

Zlú situáciu v školstve nemožno podľa SDKÚ-DS redukovať len na nízke platové ohodnotenie učiteľov. "Obsah vzdelávania, problémy s učebnicami, zmenšovanie priestoru na slobodné rozhodovanie škôl, zlé sociálne postavenie zamestnancov v školstve, ale aj zhoršujúca sa kvalita vzdelávania v medzinárodných porovnaniach, to všetko vytvára atmosféru nedôvery v zlepšenie systému vzdelávania, zhoršujúce sa výsledky medzinárodných porovnaní," priblížil šéf sekcie vzdelávania SDKÚ-DS Ján Odzgan s tým, že pondelkový štrajk učiteľov treba vnímať v tomto kontexte.

Fico uviedol, že do 5. marca nemôže súčasná exekutíva pre učiteľov nič viac urobiť, keďže predchádzajúce dve vlády pod jeho vedením im zvýšili plat o takmer 50 percent. Rovnako upozornil, že legislatívny proces v tomto volebnom období je už uzavretý.

Učitelia začnú v pondelok o 11. hodine na Námestí SNP v Bratislave časovo neobmedzený ostrý štrajk. Približne do 16. hodiny sa na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov zaregistrovalo takmer 11.500 pedagógov zo 722 škôl, ktorí sa do neho plánujú zapojiť. Tento počet neustále narastá.