Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Očakáva sa výrazný vzostup hladín najmä na severe Slovenska

Situácia na rieke Hornád v Košiciach pri moste v mestskej časti Ťahanovce. 13. mája 2014. Foto: TASR/František Iván

SHMÚ upozorňuje na nebezpečný vietor a intenzívny dážď.

Bratislava 14. mája (TASR) - Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na dnes hydrologickú výstrahu tretieho najvyššieho stupňa pre severné okresy SR. Meteorologická výstraha druhého stupňa platí pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj v súvislosti s predpokladanými výdatnými zrážkami, ktoré by miestami mohli dosiahnuť 50 až 100 mm.

Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danom ročnom období a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Vzhľadom na očakávaný trvalý dážď a nasýtenosť povodí SHMÚ očakáva výrazný vzostup vodných hladín na tokoch s dosiahnutím a prekročením vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

Na severnom Spiši hrozia povodne

Na severnom Spiši hrozia povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na najbližšie dni hydrologickú výstrahu 3. stupňa pre okresy Poprad, Levoča, Stará Ľubovňa a Kežmarok. Výstraha platí oddnes od 21. hodiny až do piatku 16. mája do 7. hodiny.

Vzhľadom na očakávaný intenzívny trvalý dážď a nasýtenosť povodí je podľa SHMÚ predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný.

Pre okresy Kežmarok, Poprad a Stará Ľubovňa zároveň platí aj meteorologická výstraha 3. stupňa. Očakáva sa miestami výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom 60 až 100 milimetrov, ojedinele na návetrí hôr až okolo 120 milimetrov. Táto výstraha bude platiť od dnes od 18. hodiny až do polnoci nasledujúceho dňa. Sever Spiša bude okrem toho bojovať aj so silným vetrom, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 25 až 35 metrov za sekundu. Na horách môže byť ešte silnejší.

SHMÚ upozorňuje na nebezpečný vietor a intenzívny dážď

Meteorológovia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) očakávajú v nasledujúcich 48 hodinách výrazné zhoršenie počasia. Vo štvrtok (15.5.) zosilnie vietor, v nižších polohách v dosiahnu nárazy miestami rýchlosť 70 až 110 km/h, na horách 110 až 150 km/h. Najhoršia situácia bude na južných svahoch Tatier a Slovenského rudohoria. TASR o tom informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

"Navyše sa na severe pridajú výdatné zrážky, pričom v tatranskej oblasti, na Zamagurí a na Orave predpokladáme za 48 hodín úhrn 50 až 100 mm, na severných náveterných stranách ojedinele aj viac. Takéto množstvo zrážok pravdepodobne spôsobí výrazné vzostupy hladín tokov," upozornil Garčár.

SHMÚ vydal výstrahy 2. a 3. stupňa na povodeň z trvalého dažďa. Dôvodom je predpokladaná meteorologická situácia a nasýtenosť povodí predchádzajúcimi zrážkami. Garčár ďalej informoval, že 3. stupeň výstrahy na nebezpečenstvo povodne platí pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Sabinov, Bardejov, Svidník, Stropkov a Medzilaborce. Druhý stupeň pre okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina (severná časť), Dolný Kubín, Ružomberok, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice-okolie a Prešov. Prvý stupeň výstrahy na nebezpečenstvo povodne bol vydaný pre okresy Bytča, Žilina (južná časť), Martin a Turčianske Teplice. Podrobnejšie informácie sú uvedené na webe SHMÚ.