Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

LAJČÁK: Je predčasné sa pýtať, či by Ukrajina mohla byť raz členom EÚ

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák Foto: TASR/AP

Reagoval tak na otázku TASR počas svojej minulotýždňovej pracovnej cesty, kedy navštívil Ukrajinu a Poľsko.

Bratislava 17. apríla (TASR) – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) si myslí, že v súčasnosti je predčasné sa pýtať, či by Ukrajina mohla byť raz členom EÚ. Reagoval tak na otázku TASR počas svojej minulotýždňovej pracovnej cesty, kedy navštívil Ukrajinu a Poľsko.

"Ani Ukrajina nie je tam, že by sme mohli hovoriť o jej členstve a ani EÚ nie je pripravená o tom hovoriť. Ale dôležité je, aby Ukrajina preberala európske štandardy, európske hodnoty, aby využila to, čo dostáva v rámci programu Východného partnerstva," uviedol minister.

Na otázku, či to nebude podobne, ako je to s Tureckom beh na dlhé trate, minister reagoval, že EÚ sa vyvíja a mení. "Turecku dáva záväzok, ktorý dnes nie je v stave splniť a otázka je, či Turecko je v stave splniť svoje záväzky. Dnes je EÚ omnoho opatrnejšia, práve preto takéto prísľuby nedáva a budeme hodnotiť partnerov naozaj podľa ich správania a podľa toho, či majú kapacitu byť prínosom pre samotný projekt EÚ," dodal minister Lajčák.