Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Neúspešní kandidáti na sudcov ÚS SR podali sťažnosti na prezidenta

Foto: TASR/František Iván

Prezidentská kancelária konanie odmietnutých kandidátov rešpektuje.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Kandidáti, ktorých prezident Andrej Kiska odmietol v júli vymenovať za sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, napadli jeho rozhodnutie sťažnosťami na ÚS SR. Vo svojom spravodajstve o tom dnes informovala televízia TA3.

"Boli doručené sťažnosti od všetkých piatich nevymenovaných kandidátov. Boli pridelené sudcom spravodajcom," uviedla pre TA3 Martina Demčáková z tlačového odboru ÚS SR. Hlava štátu odmietnutie kandidátov zdôvodňovala pochybnosťami o ich odbornosti.

Jeden z nevymenovaných kandidátov Juraj Sopoliga vidí protiústavnosť v zriadení poradného výboru prezidenta, ktorý mu v otázke kandidátov radil. Problém je podľa jeho slov aj v porušení zásad objektívnosti postupu a rozhodovania prezidenta pri práve občana na prístup k verejnej funkcii. Žiada preto zrušenie jeho pôvodného rozhodnutia a vydanie nového.

Prezidentská kancelária konanie odmietnutých kandidátov rešpektuje. "Napriek tomu, že tak urobili, myslím si, že nieto žiadneho dôvodu na to, aby prezident Andrej Kiska menil svoje postupy alebo rozhodnutia," povedal pre televíziu poradca hlavy štátu Ján Mazák.